Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w czerwcu br. żywność w handlu detalicznym podrożała rok do roku o 6,2 proc. – w tym same warzywa aż o 27,3 proc. Mąka w czerwcu br. była droższa o 9,4 proc. w ujęciu rocznym, pieczywo o 9,8 proc., a mięso wieprzowe o 10,6 proc.
Ceny wszystkich towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2019 r. w stosunku do poprzedniego miesiąca wzrosły o 0,3 proc. W porównaniu z analogicznym miesiącem roku ubiegłego ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły ogółem o 2,6 proc.
Z danych GUS wynika, że towary w kategorii „żywność i napoje bezalkoholowe” były droższe w czerwcu br. o 5,7 proc., a sama „żywność” podrożała o 6,2 proc. rok do roku. W tej grupie mąka zdrożała o 9,4 proc., pieczywo o 9,8 proc., a mięso o 6 proc. (od początku obecnego roku podrożało o 6,9 proc.). Mięso wieprzowe było w czerwcu droższe o 10,6 proc. (od początku roku o 12 proc.), a wędliny o 6,1 proc. Potaniało natomiast mleko (o 0,7 proc.) oraz jaja (o 6,1 proc.). Tańsze były też „oleje i tłuszcze” (o 2,8 proc.), w tym masło o 6 proc.
GUS podał, że owoce potaniały w czerwcu o 4,3 proc. rok do roku, choć od początku roku ich ceny wzrosły o 11,6 proc. Z kolei ceny warzyw wzrosły w czerwcu o 27,3 proc. rok do roku, a cukru o 23,3 proc.
GUS tłumaczy, że w 2019 r., podobnie jak w latach poprzednich, największy udział wydatków w obliczeniach wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych (czyli potocznie inflacji) ma żywność i napoje bezalkoholowe (24,89 proc.), a dopiero w dalszej kolejności towary i usługi związane z użytkowaniem mieszkania lub domu i nośniki energii (19,17 proc.)
Bank BNP Paribas wskazuje z kolei, że na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat, żywność podrożała bardziej niż pozostałe produkty i usługi wchodzące w skład koszyka zakupowego. W czerwcu 2019 r. w porównaniu z czerwcem 2009 r. ceny żywności wzrosły przeciętnie o 26,4 proc. podczas gdy wskaźnik inflacji zwiększył się w tym okresie o 16,9 proc.