Przewodniczący Rady Nadzorczej Agro-Techniki S.A. Zenon Daniłowski uczestniczył w debacie „Firmy spożywcze pod presją cenowo-kosztową”, która odbyła się podczas VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu – największej tego typu konferencji, skierowanej do sektora spożywczego i handlowego. Uczestnicy debaty, eksperci rynku produktów spożywczych i handlu spożywczego w Polsce, dyskutowali o potrzebie konsolidacji sektora rolno-spożywczego.
Zdaniem Zenona Daniłowskiego konsolidacja to bardzo złożony i trudny proces, bo na krajowym rynku rolno-spożywczym działa wiele firm rodzinnych już z ponad 20-letnią historią. Mentalnie nie chcą one wchodzić w układy własnościowe z innymi podmiotami, traktując takie działania jako formę wywłaszczenia. Ta bariera dla konsolidacji jest trudniejsza do pokonania niż bariera ekonomiczna – zaznaczył panelista. Jego zdaniem, firma wchodząc w proces konsolidacji, musi mieć pewność, że dzięki temu procesowi uda się jej stworzyć nową jakość – a nie, że będzie to jedynie suma dwóch firm z ich problemami. Dla przełamania barier mentalnych dla konsolidacji Zenon Daniłowski zaleca na początek lekkie jej formy, jak np. wspólne podejście eksportowe czy wspólny zakup surowców.
W kwestii, czy przedsiębiorcy wierzą w konsolidację pionową i w powodzenie sytuacji, w której dystrybucja będzie przejmować część przetwórstwa – Zenon Daniłowski wyraził opinię, że pionowe połączenia z niektórymi producentami surowców do wytwarzania produktów na sprzedaż są naturalne i nieuchronne, jak na przykład w przypadku relacji między młynami a producentami makaronów. Nie dotyczy to jednak, jego zdaniem, integracji idącej dalej, jak choćby z samymi rolnikami.
Uczestnikami VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu byli producenci oraz przedstawiciele sieci handlowych i instytucji pracujących dla tego rynku. W sesji inauguracyjnej, inicjującej szereg spotkań i paneli dyskusyjnych, uczestniczyli: Janusz Piechociński – wicepremier i minister gospodarki oraz Marek Sawicki – minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Podczas innych spotkań dyskusyjnych debatowano między innymi o zagrożeniach dla handlu, o konkurencyjności, franczyzie oraz o relacjach z klientami. Szczególną uwagę poświecono branży mleczarskiej, w przeddzień uwolnienia kwot mlecznych oraz sektorowi mięsnemu.