Bakłażan –temperatura przechowywania ok. 10°C. Nie trzymać w lodówce. W sklepie wybierać warzywa bez przebarwień i plam. Bakłażany muszą być dojrzałe – w przeciwnym razie po spożyciu mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Brokuł – temperatura przechowywania 1–3°C. Schłodzenie w zimnej wodzie ogranicza straty wody w wyniku parowania oraz hamuje procesy życiowe, przez co jest możliwe wydłużenie okresu przechowywania.
Brukselka – temperatura przechowywania -1–0°C, czas przechowywania 3–6 tygodni.
Buraki ćwikłowe – temperatura przechowywania 1–2°C. Długo i dobrze przechowują się w piwnicach – w pudłach wypełnionych żwirem lub piaskiem. Wtedy zachowają świeżość nawet do 2–5 miesięcy.
Cebula– temperatura przechowywania 0–1°C. Przechowywać w przewiewnych workach lub ażurowych skrzyniach.
Chrzan– temperatura przechowywania 0–1°C. Żeby korzenie chrzanu nie zzieleniały, należy przechowywać w ciemnym, wilgotnym miejscu.
Cykoria– świeżą cykorię można przechowywać w lodówce przez tydzień.
Czosnek– temperatura przechowywania -1,5–0°C, czas przechowywania 6–8 miesięcy. Czosnek trzymać w zaciemnionym, suchym i chłodnym miejscu. Nie przechowywać w kuchni, ponieważ ciepło wysusza bulwy z ząbkami. Gdy używamy sporej ilości czosnku i chcemy go mieć pod ręką, możemy go trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce.
Dynia – temperatura przechowywania 10–12°C. Dynia nie lubi chłodu, ponieważ może zgnić.
Fasola zwyczajna–temperatura przechowywania 2–7°C, czas przechowywania 15 dni.
Kalafior– temperatura przechowywania ok. 0°C, czas przechowywania 2–3 tygodnie. Kalafior jest bardzo czuły na temperaturę niższą niż 0 °C.
Kapusta– temperatura przechowywania 0°C, czas przechowywania do 3 miesięcy. Kapustę w większej ilości przechowywać luźno – głąbem w dół. Najlepiej ułożyć rzędami na stelażach. Im główka kapusty bardziej zwarta, tym dłużej się przechowa.
Koper– najlepiej się przechowuje w plastikowych woreczkach w miejscu suchym i chłodnym lub na dolnej półce lodówki.
Marchew – temperatura przechowywania 0–1°C. Marchew w większej ilości przechowywać w skrzynkach lub workach. Należy je układać rzędami, naprzemiennie: ogonek przy główce. Aby zachować dłuższą trwałość marchwi, dobrze jest każdy rząd nakryć warstwą przesianego piasku.
Pieczarki–Temperatura przechowywania 0°C, czas przechowywania 5 dni.
Pomidory – warto przechowywać w suchym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej. Chłód lodówki zabija ich aromat. Najlepiej trzymać je na oknie, w lekko nasłonecznionym miejscu
Sałata – temperatura przechowywania 0°C, czas przechowywania 1–3 tygodnie. Aby zapobiec gniciu, nie należy sałaty płukać przed składowaniem.
Szparagi– temperatura przechowywania 0°C, czas przechowywania w lodówce do 3 dni. Świeżość szparagów poznamy, gdy w miejscu ścięcia ściśniemy pęd i wyjdzie trochę soku. Gdy sok będzie kwaśny to znak, że nie są pierwszej świeżości. Aby utrzymać ich smak i jędrność dobrze jest wstawić je pionowo do naczynia z niewielką ilością wody i przechowywać w lodówce. Można też zawinąć w nasączoną wodą ścierkę i włożyć do szuflady lodówki.
Szpinak – temperatura przechowywania to -0,5– 0°C, czas przechowywania to 2–6 tygodni. Szpinaku, tak samo jak sałatę, nie należy myć przed składowaniem, ponieważ będzie gnić.
Ziemniaki– temperatura przechowywania 0–4 °C. Ziemniaki w większej ilości najlepiej przechowywać w skrzyniach, by miały przepływ powietrza. Kupując ziemniaki, należy zwracać uwagę, czy są suche i czy nie mają uszkodzeń mechanicznych. Jeśli podczas składowania będą mieć za ciepło, zaczną zielenieć. Wtedy przed użyciem, zielone części usunąć, a ziemniaki gotować w dużej ilości wody.
Do przechowywania nie nadają się ziemniaki młode. Podobnie jak ugotowane – można je przetrzymać w lodówce jedynie krótko.Gdy są zdrowe, nie trzeba ich obierać, tylko dokładnie wyszorować i wymyć pod bieżącą wodą z brudu i ziemi. Młode ziemniaki powinno się gotować jak najkrócej, a nawet zalać wrzącą i osoloną wodą i podawać zaraz po odcedzeniu. Dzięki temu zachowają wyjątkowy smak.