W ramach Turnieju Gmin 2007 w Łazienkach Królewskich w Warszawie, zorganizowanego 2 września br. przez „Radio dla Ciebie”, odbył się konkurs na najlepszą potrawę regionalną.
Gminy, która wzięły udział w konkursie, zgłosiły charakterystyczne dla swojego regionu potrawy: Brudzeń Duży – kieszeń wójta, Janów Podlaski – sękacz, Jedwabno – smalec z dodatkami oraz przecier pomidorowy, Długosiodło – kołacz na miodzie, Przesmyki – kiełbasę czosnkową, Raciąż – jabłka, Sarnaki – nalewkę z winem oraz słoninę, Zbuczyn – kapustę z grzybami i fasolą.
Oceny smaków potraw, zaprezentowanych przez mazowieckie gminy, dokonało jury w składzie: dr Grzegorz Russak – prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Janusz Dąbrowski – dyrektor Praskiej Giełdy Spożywczej oraz Piotr Łoś – redaktor „Radia Dla Ciebie”.
Zwycięzcą konkursu została gmina Janów Podlaski, która zdobyła pierwsze miejsce za sękacz wykonany przez Janinę i Henryka Żuk z Rokitna. W nagrodę gmina otrzymała aparat fotograficzny, ufundowany przez Praską Giełdę Spożywczą. Nagrodę odebrał wójt Janowa Podlaskiego Jacek Hura.