fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

test

Filter
Kategorie
Warzywa

Szpinak to jedno z popularniejszych zielonych warzyw liściastych, ponieważ jest bogatym źródłem minerałów, witamin i składników odżywczych.

Ze względu na wiele zalet tego warzywa, zaleca się regularne spożywanie szpinaku. Jednym z największych powodów, dla których te warzywa są tak ważne i cenione na całym świecie, jest ich bardzo duża trwałość. Przy odpowiedniej pielęgnacji może przetrwać zimę i wiosnę.

Brukselka jest skarbnicą witaminy K, podobnie jak jarmuż, brokuły czy szpinak. Jej ilość jest proporcjonalna do zawartości chlorofilu (zielonego barwnika roślin), którego w tych warzywach nie brakuje. Witamina K wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe.

Groch to roślina strączkowa, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne najpierw doceniano na Bliskim Wschodzie - skąd prawdopodobnie pochodzi - a dopiero potem w Europie. Groch stanowi dobre źródło białka, dostarcza też węglowodanów, a także błonnika, który usprawnia trawienie. Poza tym groch ma działanie zasadotwórcze i neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów.

Fasola szparagowa jest jednym z wartościowszych warzyw, jakie możemy uwzględnić w naszej codziennej diecie. Posiada dużo cennego białka (ok. 23%), niewiele mniej błonnika (ok. 15%), a także witaminy z grupy B i sole mineralne (fosfor, magnez, potas, wapń). Jednocześnie jest to znakomite warzywo dla osób pragnących zrzucić nieco kilogramów, gdyż ma niewielką wartość energetyczną.

Dynia to sezonowe warzywo, które w dużej mierze kojarzy nam się z Halloween. Odmian dyni jest bardzo dużo, ale każda dynia ma wartości odżywcze. Właśnie te wartości odżywcze dyni docenili już meksykańscy Indianie. Dynia znalazła zastosowanie zarówno w meksykańskiej medycynie naturalnej, jak i kuchni.

Czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Wykorzystuje do tego lotne związki siarkowe i olejki eteryczne. Dlatego właśnie czosnek powinien stać się stałym elementem naszego menu w okresie jesienno-zimowym. Nie inaczej powinno być podczas choroby lub przeziębienia. 

Cykoria to roślina zimowa, w sprzedaży jest od listopada do kwietnia, czyli w okresie, kiedy mało jest świeżych warzyw.  Śmiało więc możesz zrezygnować z małowartościowych o tej porze roku sałat na rzecz tej kruchej i delikatnej rośliny.

Chrzan jest bogaty w przeciwutleniacze i różne enzymy, w tym peroksydazę chrzanową. Ze względu na obecność tych związków może zapobiegać rozwojowi bakterii i wirusów oraz zwalczać choroby i stany zapalne za pomocą przeciwutleniaczy. Warzywo to zapewnia także, mieszankę witamin i minerałów, które pomagają uzupełnić zbilansowaną dietę

Burak zwyczajny, czyli czerwona odmiana tego warzywa to najbardziej znany gatunek, który wielu z nas hoduje w swoich ogródkach przydomowych. Zwany jest też burakiem ćwikłowym. Buraki sieje się w ziemi i za niedługi czas pojawiają się zielono-bordowe liście. Wyrwany z ziemi burak kolorem przypomina ziemniaka ale po przekrojeniu widzimy warzywo w kolorze czerwonego wina.

Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.

Kalafior to warzywo należące do rodziny Brassicaceae, która obejmuje brokuły, jarmuż i kapustę. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "caulis", które oznacza kapustę z kwiatem. Różyczki na główce kalafiora są ciasno skupione i składają się z niedojrzałych pąków kwiatowych przymocowanych do centralnej łodygi.

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego.

Sałata to warzywo bardzo bogate w kwas foliowy. Na rynku mamy kilka odmian sałaty i każda ma swój specyficzny smak. Niektóre, jak sałata masłowa można przechowywać bardzo krótko, a inne, jak sałata lodowa, dłużej utrzymują swoją świeżość i smak. 

Cebula jest wykorzystywana do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Obecnie wiadomo, że właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy i związków siarki. Dzięki nim warzywo ma m.in. działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe.

Kapusta leczy choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii.

Warzywa
Szpinak to jedno z popularniejszych zielonych warzyw liściastych, ponieważ jest bogatym źródłem minerałów, witamin i składników odżywczych. Ze względu na wiele zalet tego warzywa, zaleca się regularne spożywanie szpinaku. Jednym z największych powodów, dla których te warzywa są tak ważne i cenione na całym świecie, jest ich bardzo duża trwałość. Przy odpowiedniej pielęgnacji może przetrwać zimę i wiosnę.
Brukselka jest skarbnicą witaminy K, podobnie jak jarmuż, brokuły czy szpinak. Jej ilość jest proporcjonalna do zawartości chlorofilu (zielonego barwnika roślin), którego w tych warzywach nie brakuje. Witamina K wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe.
Groch to roślina strączkowa, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne najpierw doceniano na Bliskim Wschodzie - skąd prawdopodobnie pochodzi - a dopiero potem w Europie. Groch stanowi dobre źródło białka, dostarcza też węglowodanów, a także błonnika, który usprawnia trawienie. Poza tym groch ma działanie zasadotwórcze i neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów.
Fasola szparagowa jest jednym z wartościowszych warzyw, jakie możemy uwzględnić w naszej codziennej diecie. Posiada dużo cennego białka (ok. 23%), niewiele mniej błonnika (ok. 15%), a także witaminy z grupy B i sole mineralne (fosfor, magnez, potas, wapń). Jednocześnie jest to znakomite warzywo dla osób pragnących zrzucić nieco kilogramów, gdyż ma niewielką wartość energetyczną.
Dynia to sezonowe warzywo, które w dużej mierze kojarzy nam się z Halloween. Odmian dyni jest bardzo dużo, ale każda dynia ma wartości odżywcze. Właśnie te wartości odżywcze dyni docenili już meksykańscy Indianie. Dynia znalazła zastosowanie zarówno w meksykańskiej medycynie naturalnej, jak i kuchni.
Czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Wykorzystuje do tego lotne związki siarkowe i olejki eteryczne. Dlatego właśnie czosnek powinien stać się stałym elementem naszego menu w okresie jesienno-zimowym. Nie inaczej powinno być podczas choroby lub przeziębienia. 
Cykoria to roślina zimowa, w sprzedaży jest od listopada do kwietnia, czyli w okresie, kiedy mało jest świeżych warzyw.  Śmiało więc możesz zrezygnować z małowartościowych o tej porze roku sałat na rzecz tej kruchej i delikatnej rośliny.
Chrzan jest bogaty w przeciwutleniacze i różne enzymy, w tym peroksydazę chrzanową. Ze względu na obecność tych związków może zapobiegać rozwojowi bakterii i wirusów oraz zwalczać choroby i stany zapalne za pomocą przeciwutleniaczy. Warzywo to zapewnia także, mieszankę witamin i minerałów, które pomagają uzupełnić zbilansowaną dietę
Burak zwyczajny, czyli czerwona odmiana tego warzywa to najbardziej znany gatunek, który wielu z nas hoduje w swoich ogródkach przydomowych. Zwany jest też burakiem ćwikłowym. Buraki sieje się w ziemi i za niedługi czas pojawiają się zielono-bordowe liście. Wyrwany z ziemi burak kolorem przypomina ziemniaka ale po przekrojeniu widzimy warzywo w kolorze czerwonego wina.
Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
Kalafior to warzywo należące do rodziny Brassicaceae, która obejmuje brokuły, jarmuż i kapustę. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "caulis", które oznacza kapustę z kwiatem. Różyczki na główce kalafiora są ciasno skupione i składają się z niedojrzałych pąków kwiatowych przymocowanych do centralnej łodygi.
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego.
Sałata to warzywo bardzo bogate w kwas foliowy. Na rynku mamy kilka odmian sałaty i każda ma swój specyficzny smak. Niektóre, jak sałata masłowa można przechowywać bardzo krótko, a inne, jak sałata lodowa, dłużej utrzymują swoją świeżość i smak. 
Cebula jest wykorzystywana do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Obecnie wiadomo, że właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy i związków siarki. Dzięki nim warzywo ma m.in. działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe.
Kapusta leczy choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii.

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i