Szpinak to jedno z popularniejszych zielonych warzyw liściastych, ponieważ jest bogatym źródłem minerałów, witamin i składników odżywczych.
Ze względu na wiele zalet tego warzywa, zaleca się regularne spożywanie szpinaku. Jednym z największych powodów, dla których te warzywa są tak ważne i cenione na całym świecie, jest ich bardzo duża trwałość. Przy odpowiedniej pielęgnacji może przetrwać zimę i wiosnę.
Groch to roślina strączkowa, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne najpierw doceniano na Bliskim Wschodzie - skąd prawdopodobnie pochodzi - a dopiero potem w Europie. Groch stanowi dobre źródło białka, dostarcza też węglowodanów, a także błonnika, który usprawnia trawienie. Poza tym groch ma działanie zasadotwórcze i neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów.
Fasola szparagowa jest jednym z wartościowszych warzyw, jakie możemy uwzględnić w naszej codziennej diecie. Posiada dużo cennego białka (ok. 23%), niewiele mniej błonnika (ok. 15%), a także witaminy z grupy B i sole mineralne (fosfor, magnez, potas, wapń). Jednocześnie jest to znakomite warzywo dla osób pragnących zrzucić nieco kilogramów, gdyż ma niewielką wartość energetyczną.
Dynia to sezonowe warzywo, które w dużej mierze kojarzy nam się z Halloween. Odmian dyni jest bardzo dużo, ale każda dynia ma wartości odżywcze. Właśnie te wartości odżywcze dyni docenili już meksykańscy Indianie. Dynia znalazła zastosowanie zarówno w meksykańskiej medycynie naturalnej, jak i kuchni.
Chrzan jest bogaty w przeciwutleniacze i różne enzymy, w tym peroksydazę chrzanową. Ze względu na obecność tych związków może zapobiegać rozwojowi bakterii i wirusów oraz zwalczać choroby i stany zapalne za pomocą przeciwutleniaczy. Warzywo to zapewnia także, mieszankę witamin i minerałów, które pomagają uzupełnić zbilansowaną dietę
Burak zwyczajny, czyli czerwona odmiana tego warzywa to najbardziej znany gatunek, który wielu z nas hoduje w swoich ogródkach przydomowych. Zwany jest też burakiem ćwikłowym. Buraki sieje się w ziemi i za niedługi czas pojawiają się zielono-bordowe liście. Wyrwany z ziemi burak kolorem przypomina ziemniaka ale po przekrojeniu widzimy warzywo w kolorze czerwonego wina.
Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
Kalafior to warzywo należące do rodziny Brassicaceae, która obejmuje brokuły, jarmuż i kapustę. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "caulis", które oznacza kapustę z kwiatem. Różyczki na główce kalafiora są ciasno skupione i składają się z niedojrzałych pąków kwiatowych przymocowanych do centralnej łodygi.
Cebula jest wykorzystywana do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Obecnie wiadomo, że właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy i związków siarki. Dzięki nim warzywo ma m.in. działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe.
Opis produktu:
Mleko UHT o 0,5% zawartości tłuszczu to znakomity składnik wielu wartościowych śniadań oraz deserów. Polecamy je każdemu, zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Jego charakterystyczną cechą jest znakomita świeżość oraz posiadanie wielu wartości odżywczych przez bardzo długi czas. Dzięki wysokiej jakości procesowi UHT można nimi cieszyć się nawet przez pół roku. Co więcej, mleko jest bogatym źródłem wapnia oraz białka, dzięki czemu odgrywa bardzo ważną rolę w zakresie budowy i funkcjonowania nad prawidłowym działaniem naszego organizmu. Wystarczy jedna szklanka Łaciatego dziennie, aby cieszyć się znakomitym stanem zdrowia.
Lista hurtowni z produktem:
Ser Gorgonzola jest włoską odpowiedzią na francuski ser Roquefort – oba pleśniowe sery mają już ponad tysiąc lat, choć zdaniem naukowców ser Roquefort jest znacznie starszy i sięga nawet wczesnego średniowiecza. Nie umniejsza to jednak wcale prestiżu sera Gorgonzola, która ze swoim charakterystycznym, ostrym smakiem i aromatycznym zapachem wpisała się na stałe nie tylko do menu miłośników serów, ale także książek kucharskich.