fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Statuetki w konkursie POLSKI SMAK 2016 przyznane

  • Home
  • Statuetki w konkursie POLSKI...
5 sty

Statuetki w konkursie POLSKI SMAK 2016 przyznane

Targi „Orzeł Dystrybucji FMCG”, których ubiegłoroczna druga edycja w dniu 25 listopada zgromadziła na Stadionie PGE Narodowym w Warszawie blisko stu wystawców – głównie produktów spożywczych – zostały przygotowane z myślą o detalistach i hurtownikach. Organizatorem targów jest popularny magazyn branżowy „Życie Handlowe”.

Praska Giełda Spożywcza, jako partner targów „Orzeł Dystrybucji FMCG”, zorganizowała podczas ich trwania – wspólnie z redakcją „Życia Handlowego” – mający już swoją tradycję konkurs o statuetki „Polski Smak”.

 

Do ubiegłorocznej edycji zainicjowanego przez Praską Giełdę Spożywczą konkursu zgłoszono 27 produktów.

 

Nagrody przyznało jury w składzie:

Russak Grzegorz – przewodniczący jury, znany popularyzator polskiego dziedzictwa kulinarnego,

Czernek Andrzej – wiceprezes zarządu Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska”,

Korgowd Monika – prezes zarządu spółki Polskie Smaki,

Dąbrowski Janusz – dyrektor Praskiej Giełdy Spożywczej.

 

W gronie wyłonionych przez jury laureatów konkursu znalazło się siedem firm.

Statuetki „Polski Smak 2016” otrzymały:

– SEMCO za olej rydzowy,

– OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy za ocet jabłkowy,

– DOTI MANUFAKTURA za białą saszetkę Doti wypełnioną aromatycznymi wiśniami w czekoladzie.

 

Z kolei wyróżnienia w konkursie przypadły w udziale firmom:

– OSM MIĘDZYBÓRZ za Osełkę Międzyborską oraz za Klinek Międzyborski,

– WARWIN  S.A. za Dobry Cydr

– PPHU ANNA za Wałkowany swojski makaron

– OGRÓDEK DZIADUNIA Czesław Ślusarczyk za musztardę chrzanową z miodem.

 

Przy ocenie produktów pretendujących do statuetki „Polski Smak” brane były pod uwagę kryteria: wierność tradycyjnym recepturom, wykorzystanie do produkcji naturalnych polskich surowców, atrakcyjność opakowania i nawiązanie do tradycyjnego wzornictwa oraz atrakcyjność produktu w kategoriach handlowych.

 

Statuetka „Polski Smak” jest przyznawana corocznie od 2012 roku, zazwyczaj podczas kolejnych edycji Wystawy Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Polskie Smaki, która odbywa się na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach.

 

Produkty, które uzyskały statuetkę „Polski Smak”, na mocy porozumienia z Fundacją Polskiego Godła Promocyjnego, otrzymują automatycznie nominację w prestiżowym konkursie o uzyskanie godła „Teraz Polska” i mogą być przedstawione Kapitule Konkursu „Teraz Polska”.

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i