
Do roślin strączkowych należą fasola, groch, bób, soczewica, ciecierzyca i soja. Wykorzystywane są one głównie jako rośliny spożywcze. Szczególnie istotne jest to, że zawierają najwięcej białka spośród roślin uprawnych (od 17 do nawet 40 proc. suchej masy), dzięki czemu są popularnymi zamiennikami mięsa w diecie.
Łączna powierzchnia upraw roślin strączkowych w Polsce wynosi prawie 350 tys. hektarów. Zajmuje wprawdzie zaledwie jeden procent powierzchni kraju – ale i tak jest to dwukrotnie więcej niż powierzchnia produkcji ziemniaka.
W Unii Europejskiej największy areał spośród roślin strączkowych (40 proc.) zajmuje uprawa soi. W Polsce soja hodowana jest na około 20 proc. powierzchni upraw strączkowych – i pod tym względem jest za łubinem i grochem siewnym. Fasola zajmuje 6 proc. powierzchni upraw roślin strączkowych (większość na Lubelszczyźnie), natomiast bób zajmuje zaledwie około 1,5 proc. powierzchni.
Spożycie nasion roślin strączkowych w naszym kraju jest na niskim poziomie. Wynosi zaledwie 1,7 kilograma na rok. Najwyższy poziom rocznej konsumpcji strączkowych w Europie notuje się we Włoszech (5,6 kg). Kraje o największym spożyciu na świecie to Brazylia (16,5 kg) oraz Indie (14,4 kg). Średnie roczne spożycie roślin strączkowych na świecie oszacowano na poziomie 7,21 kg, a w Unii Europejskiej – 2,77 kg.
W badaniu przeprowadzonym przez firmę ProVeg na temat spożycia nasion roślin strączkowych w Polsce skupiono się na studentach polskich uczelni. Większość zadeklarowała, że spożywa je rzadziej niż raz w miesiącu (44,8 proc.) lub kilka razy w miesiącu (43,8 proc.). Jedynie 10,5 proc. studentów spożywało je kilka razy w tygodniu.
Wśród ankietowanych, 82 proc. zadeklarowało spożycie nasion roślin strączkowych ze względu na ich smak. Drugim czynnikiem skłaniającym do spożywania tych produktów były korzyści zdrowotne – ale tylko u 31 proc. badanych. Innymi powodami do ich konsumpcji była niska cena (24 proc.), łatwa dostępność (15 proc.) i przyzwyczajenie (15 proc.).
Do grona krajowych producentów żywności, którzy używają roślin strączkowych jako surowca do swoich produktów należy spółka Makarony Polskie. Odpowiadając na popularność żywności prozdrowotnej, wytwarza niektóre makarony ze 100 proc. mąki z nasion roślin strączkowych: czerwonej soczewicy, ciecierzycy i zielonego groszku. Produkty te mają wysoką zawartość białka i są źródłem błonnika, dzięki czemu są mniej kaloryczne od tradycyjnych makaronów pszennych. Są też łatwe i wygodne w przygotowaniu – bo gotuje się je szybciej niż warzywa, z których pochodzą.
Na Praskiej Giełdzie Spożywczej nasionami roślin strączkowych handlują hurtownie prowadzące sprzedaż produktów ogólnospożywczych. Należą do nich: Amido, Amigo, Duo-Tes i Eurocash.
Chętnie poznamy Twoją opinię. Tutaj
Aktualne notowania cen. Tutaj