fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Sezon grillowy czas zacząć!

  • Home
  • SEZON GRILLOWY CZAS ZACZĄĆ!
22 kw.

Sezon grillowy czas zacząć!

Po długiej i męczącej zimie wreszcie zawitała wiosna. Przyroda powoli budzi się z zimowego uśpienia. Coraz cieplejsze dni sprawiają, że więcej i dłużej chcemy przebywać na świeżym powietrzu. Rośnie apetyt na słońce i… na karkówkę z grilla.

 

Grillowanie towarzyszy nam od czasów prehistorycznych. Bo prawdopodobnie właśnie z rusztu pochodził jeden z pierwszych posiłków przyrządzonych na ognisku. Jak mówi Marta Klęka z firmy Prymat, aby dociec historycznych źródeł grillowania, trzeba by cofnąć się, aż do czasów odkrycia ognia.

– Gdyby sięgnąć do etymologii słowa barbecue, okazałoby się, że prawdopodobnie wywodzi się ono z indiańskiego określenia barbacoas, oznaczającego drewnianą kratkę, służącą do przenoszenia rzeczy, opalania ich nad ogniem i wędzenia mięsa – mówi Marta Klęka. Z kolei sam zwyczaj grillowania przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych na początku XXI wieku. Dania z rusztu tak zasmakowały Polakom, że stały się w końcu nieodłącznym elementem letnich wypadów.

Marta Klęka zauważa, że moda na gotowanie i eksperymenty w kuchni budzą w konsumentach gotowość do podejmowania kulinarnych wyzwań, także przy grillu. – Kiełbasa z rusztu przestała wystarczać i stała się tylko dodatkiem do grillowej uczty, a jej miejsce zajmują nie tylko karkówka czy szaszłyki, ale coraz częściej wysokiej jakości mięso, dietetyczny drób, warzywa lub ryby – mówi.

Sezon grillowy bez wątpienia zaczyna się wraz z początkiem maja i wolnymi dniami od pracy. Jego długość natomiast zależy od dobrej pogody. Generalnie za koniec sezonu przyjmuje się wrzesień, choć w czasie wakacji aktywność amatorów kiełbasy z rusztu trochę słabnie, bo wielu z nas wyjeżdża w tym czasie na zagraniczne wczasy i wycieczki.

W tym roku zima wystawiła naszą cierpliwość na silną próbę. Kilkakrotnie wydawało się, że odchodzi, by zaatakować znów śniegiem i mrozem. Dlatego teraz, tym chętniej korzystamy ze słońca i wypoczynku w ogrodzie. – Po tak męczącej zimie tęsknimy za naturą, a grillowanie to idealna okazja by posiedzieć na dworze z przyjaciółmi lub rodziną. Moda na grilla będzie cały czas się rozwijać, bo jest to ciekawa forma spędzenia wolnego czasu. Można urządzić przyjęcie w ogrodzie, nie absorbując się zbytnio gotowaniem, które jest męczące i nie dla każdego jest pasją – mówi Piotr Urbaniak, kierownik hali Marpolu na Praskiej Giełdzie Spożywczej.

Jak podkreśla, ważna jest kwestia ekonomiczna. – Klasyczny obiad już do czegoś zobowiązuje – trzeba przyrządzić pierwsze danie, drugie danie, deser. Tymczasem przyjęcie urządzone na grillu jest tańsze. Dlatego coraz częściej w ten sposób urządzane są różnego rodzaju uroczystości, jak np. imieniny – mówi Piotr Urbaniak.

W hurtowni Marpol widać już pewne ożywienie w produktach dedykowanych na grilla. Choć, jak podkreśla Piotr Urbaniak, to dopiero początek, prawdziwy popyt nadejdzie wraz z długim weekendem majowym. – Jak co roku, na pewno bardzo dobrze będzie się sprzedawał węgiel drzewny i brykiet – wymienia kierownik hurtowni. Szczególnym produktem są przyprawy dedykowane specjalnie do przyrządzenia potraw z rusztu. – Zainteresowanie wyspecjalizowanymi przyprawami do grilla jest duże i klienci chętnie po nie sięgają – podkreśla Piotr Urbaniak.

W hurtowniach na Praskiej Giełdzie Spożywczej trwają przygotowania do sezonu grillowego. W Marpolu można kupić między innymi przyprawy firm Kamis i Prymat. Ta druga oferuje nie tylko takie przyprawy jak Grill klasyczny, Grill ziołowy i Grill pikantny, ale też produkty „około grillowe”: Karkówka klasyczna, Stek gruboziarnisty, czy sosy sałatkowe. Coraz większe znaczenie na rynek spożywczy wywiera trend prozdrowotny, dlatego też w zeszłym roku cała gama przypraw Prymat dedykowana do grilla pojawiła się w nowej recepturze – bez glutaminianu sodu, konserwantów i sztucznych barwników.

Ofertę na sezon grillowy kompletuje hurtownia Reg-Drób. Można już tu kupić kaszankę grillową firmy Olewnik. Właścicielka hurtowni Regina Strąk ocenia, z drobiu najpopularniejsze do przygotowania na ogrodowym ruszcie są udka i podudzia oraz filety z kurczaka, a także mięso gulaszowe z indyka. Przyznaje, że konsumenci interesują się produktami dedykowanymi do przyrządzenia na grillu, jednak mięso wolą kupić nieprzyprawione. – Różne firmy przygotowują np. panierowane piersi drobiowe, czy skrzydełka, ale wydaje się, że każdy woli przygotować mięso sam – mówi Regina Strąk. – Lepiej sprzedają się produkty łatwiejsze w obróbce, bo gospodynie chcą odpocząć od gotowania w kuchni – dodaje. Jeszcze niedawno bardzo popularne na grilla były skrzydełka kurczaka, natomiast w ubiegłym roku prym wiodła karkówka. – Zobaczymy co w tym roku wybiorą klienci – mówi Regina Strąk.

Także hurtownia Multi Food Dystrybucja zamierza zaoferować szereg produktów, które z powodzeniem można wykorzystać do grillowania. Będą to na przykład produkty JBB, takie jak: kaszanka grillowa, kiełbasa z serem, czy kaszanka sycylijska z pomidorami. Będzie można tu znaleźć także produkty z zakładów mięsnych Nowak: kiełbasę białą z serem i pomidorami, krupnioki śląskie z cebulą i majerankiem oraz krupnioki śląskie z wędzonką.

Jednak grill to nie tylko kiełbaski, karkówka czy szaszłyki. Nie można zapomnieć o niezbędnych tackach i jednorazowych naczyniach. Te można znaleźć w hurtowni opakowań Gonciarz.

– Nasza firma przez cały rok posiada w swej ofercie szeroki asortyment naczyń jednorazowych, a więc i artykuły do grillowania . Należą do nich m. in.: węgiel, brykiet, rozpałka, tacki do grilla w różnych kształtach, folia aluminiowa, patyczki do szaszłyków, naczynia na potrawy, zarówno papierowe jak i plastikowe, kubki na napoje, serwetki, obrusy – wymienia współwłaścicielka hurtowni Małgorzata Gonciarz. – W kategorii nowości i ciekawostek, w naszej ofercie handlowej pojawiły się nożyce do ziół oraz nożyce do sałatek, dające możliwość przyrządzenia sałatki bez użycia noża i deski do krojenia. Mówiąc o grillowaniu nie sposób pominąć także fartuchów ochronnych – dodaje.

Firmy oferujące produkty potrzebne do grillowania w ogrodzie raczej nie obawiają się spadku zainteresowania. Nawet spowolnienie gospodarcze nie powinno zmniejszyć popularności tej formy urządzania spotkań i przyjęć. Bo to forma tania i… zdrowa. Potrawy przyrządzone na ruszcie są na pewno bardziej godne polecenia od tych smażonych na patelni. Trzeba tylko odpowiednio dobrać mięso, które nie może być zbyt tłuste. I najlepiej wybierać produkty wysokiej jakości w przystępnej cenie.

Przedsiębiorcy z Praskiej Giełdy Spożywczej zapewniają, że wszystko co potrzebne do grillowania będzie można znaleźć w ich hurtowniach. No, może prawie wszystko. Oprócz pogody, która, miejmy nadzieję, w końcu zawita do nas na dłużej.

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i