Łączną produkcję warzyw gruntowych w Polsce w 2023 roku GUS oszacował na ponad 3,8 mln ton – niespełna 3 proc. mniej niż w roku poprzednim. Ta wielkość zbiorów plasuje nasz kraj na wysokim czwartym miejscu pod względem produkcji warzyw w Unii Europejskiej.
Według danych opublikowanych przez Eurostat ponad jedna trzecia Europejczyków przyznaje, że nie spożywa warzyw codziennie. Europejczycy sięgają przy tym po warzywa rzadziej niż po owoce.
Kraje o największej konsumpcji warzyw to Irlandia (84 proc. populacji je warzywa codziennie), Belgia (84 proc.) i Włochy (80 proc.). Kraje o najniższym poziomie indywidualnego spożycia warzyw w UE to Łotwa, Rumunia, Węgry, Litwa i Bułgaria, gdzie spożywanie warzyw każdego dnia deklaruje mniej niż połowa obywateli.
Według danych GUS, przeciętne roczne spożycie warzyw i ich przetworów w gospodarstwach domowych w naszym kraju oscyluje wokół 59 kg na osobę – w tym warzyw świeżych około 48 kg na osobę. Pod względem częstotliwości spożycia warzyw Polacy sytuują się nieco w tyle za średnią europejską – 61 proc. populacji deklaruje, że konsumuje warzywa każdego dnia, podczas gdy w UE deklaruje tak średnio 64 proc.
W strukturze zbiorów warzyw w Polsce największy wagowo udział – nie licząc ziemniaków – miały: cebula, kapusta i marchew.
Produkcję cebuli oceniono na około 636 tys. ton, czyli o 2 proc. mniej niż w 2022 roku. Zbiory kapusty wyniosły 632 tys. ton (–2 proc. r/r), a marchwi 578 tys. ton (–7 proc. r/r). Zbiory buraków zwiększyły się do niemal 259 tys. ton (+7 proc. r/r). Zbiory pomidorów gruntowych oszacowano na 171 tys. ton, zaś produkcja ogórków zmalała do niespełna 132 tys. ton (–9 proc. r/r). Zbiory pietruszki wyniosły 148 tys. ton (–10 proc. r/r), selerów korzeniowych zmalały do 106 tys. ton (–4 proc. r/r), a kukurydzy cukrowej zwiększyły się do 154 tys. ton (+16 proc. r/r). Łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii wyniosła 405 tys. ton (–7 proc. r/r). Zbiory wszystkich pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się nieznacznie powyżej 502 tys. ton.
Jeśli zaś chodzi o ziemniaki, to w roku 2023 zebrano ich 5,6 milionów ton (–7 proc. r/r) – czyli o 1,8 miliona ton więcej niż pozostałych warzyw razem wziętych.
W Unii Europejskiej należymy do liderów w produkcji kapusty, buraków, ogórków, marchwi, ziemniaków czy kalafiorów. W strukturze eksportu – wśród przetworów z warzyw największe znaczenie mają mrożonki z ponad 60 proc. udziałem w całkowitym eksporcie przetworów z warzyw.
Dystrybucję warzyw na Praskiej Giełdzie Spożywczej prowadzą hurtownie: Banaszek, Bartosiak, Bocial, Burdelas, Górecki, Gryciuk, Kyn-Pol, Michalski, Naszewska, Pióro, Pro Exo, Roma, Ślepowrońska, Świątkiewicz.
Chętnie poznamy Twoją opinię. Tutaj
Aktualne notowania cen. Tutaj