
Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności – do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów artykułów spożywczych. Dzięki odpowiednim metodom przetwórstwa udaje się w produktach suszonych zachować większość składników odżywczych.
Nie sposób wyliczyć pełnej gamy tych produktów, bo przecież należą do nich: kakao w proszku, kawa, mleko w proszku, ryby suszone i solone, owoce morza suszone i solone, fasola sucha, orzechy, ziarna zbóż suche, barwniki suche, aromaty suche, owoce suche, zioła suche, soczewica sucha, grzyby suszone, makaron suchy, przekąski suche, przyprawy suche, warzywa suszone, mąki, orzechy, chipsy ziemniaczane, herbaty itd. Dla przykładu wspomnijmy tylko o suszonych warzywach i owocach, które przeważnie są konsumowane w postaci surowej bądź w przetworach.
Suszone warzywa są przede wszystkim wykorzystywane w produkcji gotowych dań, zup instant, sosów, przypraw, a także jako składnik mieszanek warzywnych, chipsów, batoników czy napojów warzywnych.
Zaletą suszonych warzyw jest ich długi okres trwałości, co czyni je popularnym produktem na rynkach zagranicznych. Suszone warzywa ważą mniej, zajmują mniej miejsca w transporcie i nie wymagają specjalnych warunków przechowywania.
Eksport suszonych warzyw jest jednym z dynamicznie rozwijających się segmentów rynku spożywczego. Polska jest jednym z głównych producentów i eksporterów suszonych warzyw w Europie – szczególnie suszonej cebuli, czosnku, papryki, pomidorów oraz warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, selera). Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w 2023 roku wartość polskiego eksportu warzyw suszonych wyniosła około 320 milionów euro, a głównymi odbiorcami były Niemcy (25 proc. wartości), Holandia (15 proc.), Wielka Brytania (10 proc.) oraz Włochy (8 proc.). Produkty te trafiają również do Stanów Zjednoczonych, Rosji oraz na rynek azjatycki.
W Polsce rynek suszonych owoców jest wart około pół miliarda złotych – z wielkością produkcji na poziomie około 8 tys. ton. To stosunkowo mało wobec produkcji światowej (ok. 2,5 mln ton), w której przodują: Turcja, USA i Chile.
Na świecie ponad 50 proc. suszu owocowego stanowią winogrona (rodzynki), następnie daktyle, śliwki, morele i figi, natomiast w Polsce suszy się głównie jabłka i śliwki. Spożycie owoców suszonych w Polsce również nie jest wysokie, ale ostatnio ten rodzaj żywności zyskuje coraz większą popularność jako alternatywna forma przekąsek.
Na Praskiej Giełdzie Spożywczej dystrybucją produktów suszonych zajmują się głównie hurtownie ogólnospożywcze.
Chętnie poznamy Twoją opinię. Tutaj
Aktualne notowania cen. Tutaj