fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Rynek drobiu to nie tylko kurczaki

  • Home
  • Rynek drobiu to nie...
13 cze

Rynek drobiu to nie tylko kurczaki

Wprawdzie mięso z kurczaków ma dominujący udział w polskim i światowym rynku drobiu, to przecież do drobiu zaliczamy także inne udomowione ptaki hodowane w celach konsumpcyjnych – czy szerzej gospodarczych – jak indyki, perliczki, przepiórki, a także gęsi i kaczki czy nawet strusie.

W porównaniu do około dwóch tysięcy wielkotowarowych ferm kurzych w kraju – ferm utrzymujących indyki jest 165, natomiast utrzymujących gęsi czy kaczki jest zaledwie po kilkanaście.

Indyki

Rocznie w Polsce produkcja indyków wynosi około 420 tys. ton (dane z 2022 r.). To kilkakrotnie mniej niż wynosząca ponad dwa mln ton krajowa produkcja kurczaków – mimo to Polska jest i tak największym producentem żywca indyczego w Unii Europejskiej, a za Polską plasują się Niemcy, Francja i Hiszpania. Najwięcej indyków w Polsce hoduje się w województwach warmińsko-mazurskim i wielkopolskim.

Połowa wyprodukowanego w kraju mięsa indyczego jest eksportowana – głównie do Niemiec, Hiszpanii i Czech, a poza UE – do Wielkiej Brytanii i Konga.

Kaczki

W produkcji mięsa kaczego Polska (z 16 proc. produkcji unijnej) jest na trzecim miejscu w UE po Francji i Węgrzech. Na świecie zarówno w hodowli jak i produkcji kaczek królują Chiny (78 proc. światowej produkcji).

Najwięcej gospodarstw zajmujących się produkcją kaczek w Polsce znajdziemy w województwach: wielkopolskim i łódzkim.

Rocznie nasz kraj eksportuje kilkadziesiąt tysięcy ton tego mięsa – najwięcej do Niemiec, Hiszpanii Francji i Czech, a poza UE – głównie do Wielkiej Brytanii

W Polsce mięso kaczek jest postrzegane jako produkt droższy, szlachetny, zwykle podawany na szczególne okazje. W ostatnich latach jego popularność wzrosła m.in. w restauracjach. Kilka potraw z kaczki znajduje się na krajowej liście produktów tradycyjnych.

Gęsi

Polska notuje najwyższy na świecie poziom eksportu tego mięsa. Głównym importerem polskiej gęsiny są Niemcy – następnie w dużo mniejszym zakresie Hongkong, Czechy i Francja.

Krajowe pogłowie gęsi podlega rocznym zmianom i waha się od 0,9 mln szt. do 1,3 mln sztuk. Nasza przewaga konkurencyjna bazuje na rdzennie polskiej rasie – gęsi białej kołudzkiej.

W ujęciu regionalnym chów gęsi w Polsce skoncentrowany jest przede wszystkim w województwach: kujawsko-pomorskim, łódzkim, wielkopolskim i podlaskim.

Tylko niewielka część własnej produkcji gęsiny spożywana jest w Polsce. Na jednego konsumenta w naszym kraju przypada jej zaledwie kilkadziesiąt gramów rocznie. Spożycie mięsa gęsiego jest w Polsce promowane jako specjalne danie na dzień św. Marcina, który zbiega się z dniem rocznicy odzyskania niepodległości, a także z okresem w roku, kiedy mięso z gęsi jest najsmaczniejsze.

Perliczki

Perliczka (perlica domowa, pantarka) niegdyś popularna na polskich stołach, dziś prawie nieobecna. Perliczki można spotkać głównie w małych stadach w chowie przyzagrodowym; zajmują się nimi najczęściej hodowcy amatorzy. Sporadycznie utrzymywana jest na fermach. A szkoda, gdyż perliczka jest szlachetnym gatunkiem drobiu, cenionym ze względu na szczególne walory smakowe i odżywcze.

Hodowane są głównie dla wyjątkowo delikatnego, soczystego i aromatycznego w smaku mięsa. Ich mięso jest dwa razy chudsze niż kurczaków brojlerów. W smaku przypomina bażanta. Na szczególną uwagę zasługują perlicze jaja. Produkt ten jest uważany za artykuł delikatesowy o wybitnych walorach smakowych.

 Strusie

Największe ptaki na świecie są od trzydziestu lat hodowane także w Polsce – obecnie na około 600 fermach. Te nieloty hodowane są nie tylko dla mięsa i jaj, ale także dla skóry (m.in. rękawiczki, torebki i tapicerka meblowa), piór, a nawet rzęs. Poza tym są one atrakcją w gospodarstwach agroturystycznych.

Strusina jest mięsem czerwonym i przypomina wołowinę; jest prawie bez tłuszczu. Kilogram żywca kosztuje kilkanaście złotych. Wytwarza się z niego m.in. wędliny. Strusie jajo to około 25 jaj kurzych; do jego otwarcia trzeba użyć wiertarki!

Hodowcy strusi w Polsce wysyłają 98 proc. swoich produktów na eksport

*    *

*

Na Praskiej Giełdzie Spożywczej dystrybucją mięsa drobiowego i jego przetworów zajmują się hurtownie: Gobarto (kurczak, perliczka, indyk, kaczka, gęś), Ostropol (kurczak, indyk, kaczka), Reg-Drób (kurczak, perliczka, indyk, kaczka, gęś).

Chętnie poznamy Twoją opinię. Tutaj

Aktualne notowania cenTutaj

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i