Sezon truskawkowy na Praskiej Giełdzie Spożywczej został zainaugurowany imprezą „Truskawkowy Raj”, która promowała spożycie tego owocu. W przygotowanych atrakcjach uczestniczyli licznie zarówno klienci Praskiej Giełdy, jak i zaproszeni na inaugurację sezonu mieszkańcy aglomeracji warszawskiej.
Truskawkową ofertę na jednym z największych rynków hurtowych w kraju przedstawiły hurtownie owoców, wytwórcy produktów spożywczych, których składnikiem są truskawki oraz restauracja, która serwowała truskawkowe dania.
Zarówno świeże truskawki, wyłącznie krajowego pochodzenia, jak i pozostałe truskawkowe produkty były oferowane wszystkim w formie degustacji i bez ograniczeń.
W Polsce jest uprawianych i sprzedawanych blisko kilkadziesiąt odmian truskawek, różniących się wyglądem, smakiem, a nawet zapachem – z przeznaczeniem zarówno dla przetwórstwa, jak i do deserów. Jedne z najbardziej znanych odmian to polka, senga i dukat. Możliwość skosztowania różnych odmian tego królewskiego owocu zapewniły działające na Praskiej Giełdzie hurtownie owocowo-warzywne: Arpol, Bracia, Burdelas, Gryciuk, Mandarynka i Rom-bol.
Desery truskawkowe na bazie śmietany, jogurtu i ekologicznych produktów zbożowych oferowali: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin (dostawca hurtowni Marpol) oraz firma Vivi (dostawca Marpolu i Amigo). Z kolei makaron z truskawkami i śmietaną serwował producent makaronu Krismark (dostawca Bać-polu).
Cukiernia Jas-pol przygotowała natomiast dwa rodzaje ciasta z truskawkami – ciasto maślane oraz ciato jogurtowe.
Szczególnym powodzeniem uczestników imprezy cieszyły się ciepłe dania truskawkowe oferowane przez restaurację „Na Skrajnej”. Były to naleśniki oraz pierogi z truskawkami.
Impreza na Praskiej Giełdzie Spożywczej, inaugurująca tegoroczny sezon na truskawki, jest wprawdzie jedną wielu organizowanych na terenie całego kraju – a poświęconych temu owocowi – ale być może jest pierwszą, która odbyła się u progu sezonu na te świeże owoce.