Mięso drobiowe jest obecnie najbardziej popularne i najczęściej konsumowane na świecie. Tak jest od niedawna – bowiem jeszcze trzydzieści lat temu spożycie drobiu ustępowało znacząco spożyciu wieprzowiny i wołowiny.
Polska jest od kilku lat największym w Europie oraz siódmym na świecie producentem mięsa kurcząt rzeźnych. Na 13,2 mln ton drobiu kurzego wyprodukowanego w całej Unii Europejskiej – ponad trzy mln ton pochodzi z kurników w naszym kraju. Stanowi to ponad 20 procent produkcji unijnej, a także około trzy procent produkcji światowej. Produkcja mięsa drobiowego w Polsce jest blisko dwukrotnie większa niż wynoszą nasze krajowe potrzeby.
Motorem sukcesu polskiego drobiarstwa jest jego eksport. Podstawowym rynkiem eksportowym dla mięsa kurzego produkowanego w Polsce jest rynek Niemiec (ok. 18 proc. wolumenu eksportu i ok. 23 proc. wartości eksportu ogółem), oraz rynki Wielkiej Brytanii, Holandii i Francji (udział każdego z tych rynków to ok. 9–14 proc. wolumenu i wartości eksportu). Poza Unię Europejską mięso drobiowe eksportowano z Polski głównie do Wielkiej Brytanii, Demokratycznej Republiki Konga, Ghany i na Ukrainę.
Dynamiczny proces ekspansji krajowych firm na rynki zagraniczne stał się atrakcyjną strategią rozwoju dla polskich biznesów. Polskie zakłady przetwórstwa mięsa drobiowego są obecnie uznawane za jedne z najnowocześniejszych w Unii Europejskiej.
Największymi producentami kurczaków na świecie są Stany Zjednoczone (17 proc. światowej produkcji), Chiny (12 proc.) i Brazylia (11 proc.). Światowe spożycie drobiu w roku 2022 wyniosło w przeliczeniu na mieszkańca nieco ponad 15 kg. Największymi jego konsumentami w przeliczeniu na osobę byli mieszkańcy Izraela (64 kg), Peru (52 kg), USA (51 kg) i Malezji (48 kg).
W krajach Unii Europejskiej spożywa się średnio około 24 kg mięsa drobiowego na mieszkańca, a w Polsce około 27 kg. Przeciętny Polak spożywa rocznie ponad 74 kg mięsa wszystkich rodzajów – a zatem mięso drobiowe stanowi w jego diecie mniej niż 40 procent. Na polskich stołach w dalszym ciągu króluje wieprzowina, która stanowi ponad 50 proc. naszej mięsnej diety…
Na Praskiej Giełdzie Spożywczej dystrybucję mięsa z kurczaków i kur prowadzą hurtownie: Gobarto, Reg-Drób, Ostropol, Hanex, Sara oraz Wir.
Chętnie poznamy Twoją opinię. Tutaj
Aktualne notowania cen. Tutaj