Na Praskiej Giełdzie Spożywczej 22 lutego br. miało miejsce otwarcie hurtowni firmy PINI, która zajmuje się sprzedażą hurtową mięsa i wędlin.
To trzecie w Polsce (po Lublinie i Rzeszowie) oraz pierwsze w aglomeracji warszawskiej miejsce dystrybucji produktów tej włoskiej firmy – mówi jej dyrektor ds. rozwoju rynku Wojciech Woźniak.
Sprzedaż obejmuje jedynie mięso wieprzowe oraz produkty z niego wytworzone. Są one dostarczane z własnej ubojni i przetwórni w Kutnie. Sam surowiec do konfekcji oraz przetwórstwa pochodzi – jak twierdzi W. Woźniak – wyłącznie z Polski.
Ubój oraz rozbiór mięsa odbywa się w największym tego typu zakładzie w kraju, przerabiającym około tysiąca sztuk trzody chlewnej w ciągu godziny. W Kutnie znajduje się również firmowy zakład produkcji wędlin. Funkcjonuje tam m.in. linia wędlin tradycyjnych, wytwarzanych według polskich receptur i bez użycia sztucznych konserwantów.
Hurtownia PINI na Praskiej Giełdzie Spożywczej jest usytuowana w hali C 7, a sprzedaż w niej jest prowadzona od poniedziałku do piątku w godzinach: 4:00 – 12:00. W asortymencie sprzedaży obok mięsa znajduje się około stu pozycji wędlin. Tworząc bazę odbiorców swojej hurtowni na Praskiej Giełdzie, firma PINI jest przygotowana, by dowolną ilość oferowanych produktów dostarczać bezpośrednio do klienta.