W słoneczną niedzielę 7 października 2018 roku na stołecznym Rynku Nowego Miasta odbyła się jubileuszowa XVI edycja Warszawskiego Święta Chleba, którego współorganizatorem była Praska Giełda Spożywcza. Jeden z tradycyjnych dożynkowych chlebów z rąk starostów przyjął w imieniu Praskiej Giełdy dyrektor Janusz Dąbrowski.
Celem Warszawskiego Święta Chleba jest popularyzacja tradycji polskiej wsi, jej obrzędów związanych z chlebem oraz prezentacja tradycyjnych wyrobów kulinarnych i zespołów artystycznych. Na estradzie wystąpiły kapele i zespoły ludowe: Dziecięco-Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP z Wicia i Łyszkowic, Kocierzewiaki, Etiudy, Praskie Małmazyje, Krasne, Okszowiacy i Karniewiacy. Gościem specjalnym był zespół Grey Fruit z Wrocławia, który prezentuje muzykę będącą mieszanką ska, funku i melodyjnego rocka.
Równolegle na terenie rynku odbywał się kiermasz wyrobów piekarniczych warszawskich mistrzów piekarstwa. Można było obejrzeć i kupić wyroby twórców ludowych z różnych regionów kraju. Nie zabrakło także tradycyjnych produktów spożywczych: miodów, wędlin, przetworów owocowych, piwa kozicowego czy serów.
Warszawskie Święto Chleba poprzedziła uroczysta Msza święta w kościele Przemienienia Pańskiego przy ul. Miodowej, podczas której zostały poświęcone tradycyjne chleby obrzędowe przygotowane przez piekarzy z Warszawskiego Cechu i Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej. Po nabożeństwie na Rynek Nowego Miasta ruszył kolorowy korowód z wieńcami i chlebami. Tam nastąpiło wręczenie chlebów organizatorom Warszawskiego Święta Chleba. Atrakcje Święta Chleba, którym sprzyjała pogoda, zgromadziły tysiące warszawiaków i przyjezdnych.