W Poznaniu odbyły się największe obecnie w Europie targi rolno-spożywcze „POLAGRA”. Swoje produkty i technologie zaprezentowało ponad 1300 wystawców z Polski i z zagranicy, którzy zajęli ponad 7 hektarów powierzchni wystawienniczej.
POLAGRA to kilka branżowych wystaw: Polagra-Food (artykuły spożywcze), Polagra-Tech (technologie), Gastro-Trendy (gastronomia) i Taropak (opakowania spożywcze). Zwiedzający mogli obejrzeć całą gamę wyrobów mięsnych, cukierniczych, mleczarskich, napojów czy alkoholi.
Dyrektor Praskiej Giełdy Spożywczej Janusz Dąbrowski uczestniczył w otwarciu ekspozycji „Smaki Regionów” którą poświecono naszej tradycyjnej żywności z różnych stron Polski. Można był posmakować przyrządzane wedle starych receptur: wędliny i pieczenie, chleby, ciasta, sery, nalewki i wiele innych pyszności. Ekspozycja „Smaki Regionów” czynna dwa dni dłużej zajęła dwa pawilony wystawiennicze.
Uroczystego otwarcia dokonał minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki w towarzystwie przedstawicieli uczestniczących województw. Po uroczystości otwarcia dyrektor Janusz Dąbrowski wraz z grupą przedstawicieli województw towarzyszył ministrowi w zwiedzaniu ekspozycji.
Korzystając z okazji dyrektor Janusz Dąbrowski odbył rozmowy z wystawcami uczestniczącymi w dotychczasowych sześciu edycjach Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki oraz z potencjalnymi uczestnikami tej imprezy. Polskie Smaki na trwale wpisały się w listę podobnych imprez odbywających się na terenie całego kraju. Także rozmowy z przedstawicielami kierownictw województw: świętokrzyskiego Panem Wiesławem Reszczykiem oraz warmińsko-mazurskiego Panem Igorem Hutnikiewiczem zaowocowały deklaracjami ponownego uczestnictwa tych regionów w Polskich Smakach. Korzystając z okazji dyrektor Janusz Dąbrowski zapoznał się z prezentacją m.in. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczącą programu „Poznaj dobrą żywność” oraz Agencji Rynku Rolnego obchodzącej swoje dwudziestolecie.