„Bez GMO” i „Wyprodukowano bez stosowania GMO” – takie znaki zostaną wprowadzone w obrocie produktami spożywczymi od 1 stycznia 2020 r. Dzięki nowym oznaczeniom konsumenci dowiedzą się, czy dany produkt wyprodukowano z organizmów genetycznie zmodyfikowanych.
Według Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nowe oznakowanie ma na celu ujednolicenie formy graficznej znaków stosowanych dla żywności (w tym pochodzenia roślinnego, pochodzenia zwierzęcego oraz żywności wieloskładnikowej) oraz pasz.
Jak podkreśla ministerstwo, dzięki jednolitej formie oznakowania konsument otrzyma jednoznaczną i łatwą w odbiorze informację o specyfice produktów, czyli braku modyfikacji genetycznej w żywności pochodzenia roślinnego i w paszach oraz braku stosowania modyfikacji genetycznej w procesie wytwarzania żywności pochodzenia zwierzęcego (przede wszystkim o niestosowaniu pasz GMO w żywieniu zwierząt).
Znak „Bez GMO” stosowany będzie w celu oznakowania – jako wolnej od organizmów genetycznie zmodyfikowanych – żywności pochodzenia roślinnego i żywności składającej się z więcej niż z jednego składnika, w skład której nie wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego oraz pasz.
Znak „Wyprodukowano bez stosowania GMO” używany będzie w celu oznakowania – jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych – produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności składającej się więcej niż z jednego składnika, w skład której wchodzi produkt pochodzenia zwierzęcego.
Zgodnie ze stosowną ustawą system znakowania produktów będzie dobrowolny, ale prawo przewiduje kary za fałszowanie informacji o żywności. Jeżeli tak się stanie, producentowi będzie groziła kara w wysokości do dziesięciokrotności wartości korzyści majątkowej uzyskanej, lub która mogłaby zostać uzyskana przez wprowadzenie na rynek takiego produktu.