Konkurs na najciekawszą prezentację tradycyjnych produktów spożywczych podczas IV Dni Produktów Tradycyjnych POLSKIE SMAKI na Praskiej Giełdzie Spożywczej został rozstrzygnięty. Wręczenie nagród odbyło się 11 czerwca – w trakcie uroczystego otwarcia POLSKICH SMAKÓW, w których uczestniczyło ogółem 113 producentów, firm hurtowych oraz wystawców z Mazowsza, Podlasia oraz Warmii i Mazur.
Z udziałem licznych gości oraz odwiedzających POLSKIE SMAKI mieszkańców stolicy i metropolii warszawskiej, wręczono laureatom konkursu puchary ufundowane przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego. Puchary i dyplomy wręczał wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Artur Ławniczak.
Oceny stoisk dokonała komisja konkursowa w składzie: Ryszard Miazek, Małgorzata Orlewicz – przewodnicząca, Dariusz Goszczyński i Dariusz Bliźniak.
Pierwsze miejsce komisja przyznała Zakładowi Produkcyjno-Handlowemu „Mark” z Giżycka, z województwa warmińsko-mazurskiego, który prezentował sękacze mazurskie.
Drugie miejsce otrzymała firma „Bekon” Czesława Podgórskiego z Szydłowca, z województwa mazowieckiego, prezentująca wyroby wędliniarskie.
Trzecie miejsce uzyskało gospodarstwo rolne Jerzego Sokoła ze Śliwna, z województwa podlaskiego, prezentujące swojskie jadło, wędzonki i kiszkę ziemniaczaną.
Jury wysoko oceniło przygotowane stoiska i prezentacje wyrobów. Szczególną uwagę zwróciło na umiejętność przekazania informacji o produktach.
Prezes Praskiej Giełdy Spożywczej Zenon Daniłowski pogratulował wszystkim producentom wspaniałych ekspozycji i doskonałych produktów – życząc sukcesów w produkcji i handlu artykułami o tradycyjnej recepturze oraz sposobie wytwarzania.