fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Mięsa na święta nie zabraknie

  • Home
  • Mięsa na święta nie...
14 gru

Mięsa na święta nie zabraknie

Pachnące szynki, chrupiące schaby, pasztety i inne mięsne specjały. Bez tego przeciętny Polak nie wyobraża sobie tradycyjnego polskiego stołu świątecznego. I pewnie w tym roku większość rodaków będzie kontynuowało starą tradycję. 

Cały krzyk przez to, że analitycy i specjaliści ogłosili, że w tym roku niejedna polska rodzina może wpaść w prawdziwe tarapaty finansowe przez święta. Na samym początku uczciwie trzeba przyznać, że ceny mięsa w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy poszły w górę. Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż nie ma tragedii.

Zakupy na giełdzie

W przypadku podwyżek cen mięsa jeszcze nie dawno mówiło się o 5 procentach. Niestety okazało się, że mięso zdrożało aż o 10 procent. Przyczyn tego jest wiele o czym później. Trzeba się jednak przyzwyczaić, że mięso w Polsce tańsze już nie będzie.

Dlatego właściciele sklepów muszą się nastawić, że przed świętami klienci będą ostrożniejsi z zakupami. Każdy zanim zdecyduje się na zakup będzie chciał mieć pewność, że znalazł miejsce gdzie mięso dobrej jakości dostanie za najmniejszą możliwą cenę.

Dotyczy to także restauracji i firm kateringowych, które mają w swojej ofercie potrawy świąteczne. Stąd może czas na zmianę dostawcy mięsa.

Najatrakcyjniejsze ceny mięsa można znaleźć na Praskiej Giełdzie Spożywczej. Czemu tak się dzieje? Na miejscu znajdują się hurtownie największych firm dystrybuujących mięso na Mazowszu. Należą do nich: Makton, Bruno Tassi, Stół Polski, WiR, King czy Ejart. To wszystko wpływa, że na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej jest bardzo duża konkurencja. Dzięki temu, to tu można kupić najtańsze mięso do sklepu, restauracji czy dla firmy kateringowej.

Każdego ranka kiedy Warszawa jeszcze śpi, dziesiątki samochodów dostawczych przemierzają ulicę Piłsudskiego w Ząbkach. Tam właśnie znajduje się Praska Giełda Spożywcza.

W przypadku hurtowni działających na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej trudno mówić o konkretnych cenach. „Mamy swoich stałych odbiorców z którymi współpracujemy, z którymi wiążą nas indywidualne ustalenia. W swojej ofercie mamy ponad 2 tys. produktów, które sprowadzamy z ponad 80 zakładów z którymi współpracujemy. Więc ta gama, jeżeli chodzi o naszą ofertę, jest bardzo szeroka. Mogę zapewnić, że jest u nas dobra jakość, dobry serwis i logistyka oraz personel. A cena to jest jakby pochodna tego wszystkiego” – mówi pani Katarzyna Mamrowicz, sales manager z firmy Makton.

Trudno mówić o stałych cenach mięsa również w innej hurtowni, Bruno Tassi. Co tydzień bowiem konkretny produkt jest w promocyjnej cenie. Mimo jednak licznych promocji widać wyraźnie różnice w cenach . Karkówka, której kilogram rok temu o tej samej porze kosztował niewiele ponad 12 zł., teraz kosztuje nawet 15 złotych, a schab bez kości kosztujący 14 i pół złotego za kilogram, obecnie sięgnął 17 złotych.

Kłopoty z żywcem

„Mięso drożeje. Przyczyna leży w tym, że mało jest żywca na rynku. Do tego import jest drogi. Więc generalnie mięso będzie drożało” – mówi Robert Pietrusiewicz z „WiR” Sp. J Zakłady Mięsne. „Półtusza miesiąc temu kosztowała między 7,10 zł. a 7,30 zł. za kilogram, teraz kosztuje 7,80. Z kwoty 5,10 zł za kilogram do 5,60 zł. podrożał żywiec. Przyczyna leży w ubiegłorocznej cenie paszy, która znacznie drożejąc zmniejszyła opłacalność hodowli żywca. Dużo ludzi wtedy zrezygnowało z hodowli tuczników. W tej chwili warunki są lepsze, ale trzeba pamiętać, że nie odtworzy się pogłowia w ciągu dwóch, trzech miesięcy.”

Nie można też zapominać, że wpływ ma również na nas to co dzieje się w innych krajach Unii. A obecnie euro jest bardzo drogie, przez co i import jest drogi. Do tego dochodzi ciągły wzrost cen paliwa. Olej opałowy używany w masarni, przez rok zdrożał o złotówkę, a nie można zapominać o wzroście cen paliwa, i co z tym związane kosztach transportu.

Mimo tych problemów firma „WiR” ciągle oferuje doskonałe produkty w bardzo atrakcyjnych cenach. Przy czym słoninę można kupić taniej niż rok temu o tej samej porze.

Dlaczego mięso opłaca się kupować na Praskiej Giełdzie Spożywczej? Są tu nie tylko produkty o atrakcyjnych cenach, ale także jest gwarancja towarów o wysokiej jakości, która nie zagrozi naszemu zdrowiu.

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i