Przy okazji uroczystych obchodów 24 rocznicy powstania Praskiej Giełdy Spożywczej, wybranym w głosowaniu klientów hurtowniom, działającym na PGS, wręczono laury Hurtowni Przyjaznej Klientowi.
Celem współzawodnictwa między hurtowniami, w ramach organizowanego już po raz siódmy plebiscytu, jest mobilizacja przedsiębiorstw hurtowych, czyli operatorów, do podnoszenia jakości obsługi klientów, jak również szczególne podkreślenie na Praskiej Giełdzie Spożywczej roli kupującego.
Ideą współzawodnictwa o laur Hurtownia Przyjazna Klientowi jest uhonorowanie operatorów, którzy oferują swoim klientom szeroki asortyment i konkurencyjne ceny. Wyróżniają się też spośród innych wysoką jakością obsługi oraz oferują upusty, rabaty i pomoc informacyjną.
Rywalizacja między hurtowniami odbywała się w trzech kategoriach – w zależności od zajmowanej przez nich powierzchni handlowej. W tym roku laury otrzymali:
W kategorii do 200 m2:
- Sprzedaż Hurtowa Owoców i Warzyw Andrzej Burdelas. Firma zajmuje powierzchnię 140 m2. Na Praskiej Giełdzie działa od 1998 roku. Hurtownia zdobyła laur już po raz szósty.
- Hurtownia Zemar Paulina Tatarczuk, Waldemar Łojko, Krystyna Zegarska Spółka Jawna. To firma rodzinna, prowadzona na Praskiej Giełdzie od 1992 roku. Działa w branży ogólnospożywczej, na powierzchni 140 m2.
W kategorii – od 201 m2 do 500 m2:
- Hurtownia „Alosa” Sylwia Adamkiewicz-Zarzycka. Działa na powierzchni 225 m2. Na Praskiej Giełdzie Spożywczej funkcjonuje od 2004 r. Zajmuje się handlem ryb i przetworów rybnych. Laur hurtownia otrzymała po raz czwarty.
- Hurtownia „Pakfal” Włodzimierz Hyla i Tadeusz Ostrowski. Firma jest związana z Praską Giełdą od 1993 r. Działa w branży opakowań jednorazowych.
W kategorii powyżej 500 m2:
Polski Koncern Mięsny Duda S.A. Na Praskiej Giełdzie działalność prowadzi na powierzchni prawie 4000 m2, choć zaczynał od handlu w skromnym pawilonie. Jeszcze niedawno, od 1996 r., funkcjonował pod nazwą Makton. Laur zdobył po raz drugi.