fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Informacje branżowe

  • Home
  • Informacje branżowe
Czytaj więcej

Oscypek, miody, fasola, kiełbasa – to niektóre z 36 polskich produktów mających unijne oznaczenia żywności tradycyjnej i regionalnej. O uzyskanie tego znaku starają się kolejni producenci. Na rejestrację czekają m.in.: krupniok śląski, cebularz lubelski, karp milicki. Producenci podkreślają, że zdobycie certyfikatu na wytwarzanie produktu chronionego otworzyło przed nimi zagraniczne rynki.

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Badanie na temat popularności produktów, wprowadzonych od niedawna na polski rynek, przeprowadził w listopadzie 2013 r. instytut badawczy GfK Polonia. Celem badania było wyłonienie, na podstawie opinii konsumentów, najlepszych nowych produktów, wprowadzonych w okresie od 1 września 2012 r. do 1 września 2013 r.

Czytaj więcej
Czytaj więcej

We wrześniu 2014 roku mają wejść w życie nowe przepisy dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności. Producenci wędzonych wędlin i innych produktów uważają, że unijne przepisy mogą doprowadzić do tego, że wiele małych firm wykorzystujących tradycyjne receptury może zniknąć z rynku.

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Nasz kraj powinien przygotować się na obronę wizerunku swojej żywności, w czym muszą współpracować producenci z przedstawicielami polskiego rządu i dyplomacji, mając na uwadze protekcjonizm, który obserwujemy na rynkach międzynarodowych – mówiono podczas VI Forum Rynku Spożywczego i Handlu, który odbył się w Warszawie.

Czytaj więcej
Czytaj więcej

W jaki sposób w coraz bardziej konkurencyjnym otoczeniu mają sobie radzić małe sklepy osiedlowe nieposiadające ani rozbudowanych kompetencji, ani zaplecza analitycznego do tworzenia wyszukanych rozwiązań w obszarze polityki cenowej?

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Właścicieli dużych, jak i małych sklepów czekają ułatwienia. Zniknie obowiązek nanoszenia metki z ceną na każdy oferowany na półce produkt z osobna – podaje „Rzeczpospolita”. Wystarczy, że właściciel sklepu poinformuje klienta o cenie w inny sposób.

Czytaj więcej
Czytaj więcej

W przyszłym roku, we wszystkich państwach Unii Europejskiej, a więc i w Polsce, wejdą w życie przepisy nakazujące zapewnienie konsumentom – w momencie dokonywania zakupu – dostępu do rzetelnych informacji o produktach. Chodzi o znaczącą ilość danych, które będzie zobowiązany przekazać producent, w tym m.in. o wartościach odżywczych produktów, składnikach, alergenach.

Czytaj więcej
Czytaj więcej

27.10.2012r. o 9.00 przy ulicy Targowej odbyło się uroczyste otwarcie nowozmodernizowanego bazarku w Ząbkach. Na uroczystym otwarciu były przygotowane zabawy dla dzieci, degustacje i szampana dla każdego chętnego, który w tym dniu odwiedził targowisko.

Czytaj więcej
Czytaj więcej

– To właśnie na targach możemy kupić lokalne, zdrowe i tradycyjne produkty. Targowiska to miejsca pracy wielu kupców i małych producentów. Cieszę się, że, dzięki środkom unijnym,staną się one nowoczesne i przyjazne zarówno dla kupujących, jak i sprzedających – podkreślił marszałek Adam Struzik.

Czytaj więcej

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i