fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Informacje branżowe

  • Home
  • Informacje branżowe
Czytaj więcej

Wprawdzie mięso z kurczaków ma dominujący udział w polskim i światowym rynku drobiu, to przecież do drobiu zaliczamy także inne udomowione ptaki hodowane w celach konsumpcyjnych – czy szerzej gospodarczych – jak indyki, perliczki, przepiórki, a także gęsi i kaczki czy nawet strusie. W porównaniu do około dwóch tysięcy wielkotowarowych ferm kurzych w kraju – ferm utrzymujących indyki […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Mięso drobiowe jest obecnie najbardziej popularne i najczęściej konsumowane na świecie. Tak jest od niedawna – bowiem jeszcze trzydzieści lat temu spożycie drobiu ustępowało znacząco spożyciu wieprzowiny i wołowiny. Polska jest od kilku lat największym w Europie oraz siódmym na świecie producentem mięsa kurcząt rzeźnych. Na 13,2 mln ton drobiu kurzego wyprodukowanego w całej Unii […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Produkcją żywności ekologicznej na koniec 2022 roku zajmowało się w kraju 21,2 tys. gospodarstw, ale w ostatnich latach ich liczba się zmniejsza (inaczej niż w UE). Średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w Polsce wynosi 26,2 hektarów (przy średniej ogólnej w kraju – 12,7 ha). Najwięcej tych gospodarstw znajduje się w województwach podlaskim, warmińsko-mazurskim i mazowieckim. W […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Statystyczny Polak konsumuje ponad 260 litrów (2022 r.) produktów mlecznych w ciągu roku. Wśród najważniejszych artykułów spożywczych z tego sektora są obok mleka sery, twarogi, śmietana, jogurty i masło. Udział produkcji mleka oraz przetwórstwa mlecznego w wartości krajowej produkcji rolno-spożywczej utrzymuje się na poziomie 16–19 proc. Przetwory mleczne stanowią największy segment spożywczy z perspektywy rynku konsumenckiego. […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Spożycie pieczywa w naszym kraju od ponad trzydziestu lat regularnie się zmniejsza, choć chleb to przecież produkt zakorzeniony głęboko w polskiej tradycji kulinarnej. W 2022 roku jego konsumpcja wynosiła rocznie zaledwie 30 kilogramów na osobę, podczas gdy 25 lat wcześniej zapotrzebowanie na niego sięgało 82 kilogramów, a w 1981 roku to nawet 100 kilogramów. Przyczyny […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Ceny produktów w sklepach wzrosły w styczniu – w skali roku – o 4,8 procent. To rezultat malejącej z miesiąca na miesiąc dynamiki wzrostu tych cen. Wynika tak z najnowszego raportu pochodzącego z monitoringu ponad 25 tysięcy sklepów detalicznych na terenie kraju. Analizą objęto blisko 100 najczęściej kupowanych przez konsumentów produktów. Zestawiono ze sobą łącznie […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Polski rynek napojów bezalkoholowych jest w Europie wyjątkowy. Duży wybór produktów jest widoczny na pierwszej lepszej półce małego sklepu spożywczego i jest znamienny dla całej branży. Rynek niemiecki czy austriacki wyglądają przy naszym wręcz biednie. Mimo to konsumpcja tych napojów w Polsce jest wciąż sporo niższa niż na przykład u zachodnich sąsiadów. Rynek napojów, wód […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Segment dań i zup gotowych do spożycia, wyrobów garmażeryjnych oraz potraw mrożonych zyskuje na wartości sprzedaży z każdym rokiem. W skali globalnej stanowi on blisko sześć procent całego rynku żywności. W Polsce – jak wynika z raportu PMR – najczęściej kupowaną kategorią dań gotowych (42 proc.) są wyroby garmażeryjne, m.in. pierogi, krokiety czy naleśniki. Gotowe […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej
26 sty

Łączną produkcję warzyw gruntowych w Polsce w 2023 roku GUS oszacował na ponad 3,8 mln ton – niespełna 3 proc. mniej niż w roku poprzednim. Ta wielkość zbiorów plasuje nasz kraj na wysokim czwartym miejscu pod względem produkcji warzyw w Unii Europejskiej. Według danych opublikowanych przez Eurostat ponad jedna trzecia Europejczyków przyznaje, że nie spożywa […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Rocznie wytwarza się w naszym kraju ponad 150 tys. ton makaronu. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku około 5,5 kg tego produktu, gdy jeszcze 10 lat temu jego konsumpcja wynosiła 4 kg na osobę. Pomimo wzrostu – to nadal niezbyt wiele, bo mieszkaniec Italii konsumuje rocznie około 28 kilogramów. Za kolebkę makaronu uznawane są Chiny, […]

Czytaj więcej

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i