Praska Giełda Spożywcza jest rynkiem hurtowym Mazowsza, który już od trzydziestu lat jest nastawiony na sprzedaż żywności przede wszystkim od polskich producentów i z rąk polskich handlowców – ze szczególnym uwzględnieniem produktów świeżych pochodzących od rodzimych wytwórców.
Dzień Polskiej Żywności jest obchodzony co roku 25 sierpnia. Jego termin zbiega się zazwyczaj z końcowym etapem zbierania plonów i świętowania tego podczas dożynek. To także okres, kiedy sklepy i stragany są pełne świeżych warzyw, owoców i innych produktów pochodzących z krajowych upraw.
Dla polskich producentów żywności oraz handlujących tą doskonałą żywnością polskich kupców jest to też okazja, by pochwalić się jakością oferowanych produktów, które nie tylko nad Wisłą, ale i na całym świecie nie mają sobie równych w wielu kategoriach. Ich sprzedaży sprzyja rosnący wśród kupujących patriotyzm konsumencki. Klienci sklepów i rynków hurtowych coraz częściej dopytują o pochodzenie produktów – zwłaszcza świeżych – w poszukiwaniu produktów wyłącznie polskich.
W halach targowych na Praskiej Giełdy Spożywczej polskie produkty spożywcze – co należy podkreślić – są oferowane w większym udziale wobec ogółu sprzedaży niż w pochodzących z zagranicy sieciach handlowych.
Operujące na Praskiej Giełdzie firmy handlowe mają liczne umowy z polskimi producentami ze wszystkich zakątków naszego kraju. Polscy producenci żywności mają też na Praskiej Giełdzie możliwość sprzedaży swoich produktów pod firmowanymi przez siebie markami – nie zaś pod „markami własnymi” i na upokarzających warunkach, jak to się często dzieje przy sprzedaży w sklepach sieciowych.
Dzień Polskiej Żywności to także dobra okazja do pogłębienia wiedzy o smakach polskiej kuchni i sięgnięcia po coraz bardziej popularne wyroby producentów lokalnych i tradycyjnych. Dla wszystkich poszukujących takiej żywności – hurtownie na Praskiej Giełdzie Spożywczej oferują z całego kraju wiele produktów regionalnych i ekologicznych.