
Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały w Polsce na koniec pierwszego kwartału 2025 roku o 6,7 proc. rok do roku (rdr.). Z najnowszego raportu rynkowego „Indeks cen w sklepach detalicznych” wynika, że w lutym br. na 17 monitorowanych kategorii, ceny – rok do roku – wzrosły aż w przypadku 15 grup towarów. Wzrosty wyniosły od 3,7 aż do kilkunastu procent.
Na pierwszej pozycji najmocniej drożejących kategorii znalazły się artykuły tłuszczowe (w tym masło, margaryna i olej) ze średnim wzrostem na poziomie 16,1 procent. Warto zauważyć, że samo masło zdrożało w lutym aż o 32,5 proc. rok do roku. Mleko – surowiec przy produkcji masła – przestało już drożeć, a nawet potaniało. To oznacza, że cena masła nie powinna już iść do góry.
Drugie miejsce, jeśli chodzi o liderów drożyzny, zajęły owoce – ze średnim wzrostem cen w ujęciu rocznym o 10,7 procent. Na trzeciej pozycji w rankingu drożyzny znalazły się napoje bezalkoholowe ze średnim wzrostem cen o 9,8 procent. Od sierpnia ubiegłego roku owoce drożeją bardziej niż ogólnie produkty w sklepach, a odpowiedzialne za to są ubiegłoroczne plony – niższe o 15 proc. od tych w 2023 roku. Sytuację ratuje nieco import wspierany niższym kursem dolara, który powoduje, że cytrusy na półkach sklepowych bywają czasami tańsze niż jabłka.
Na czwartej pozycji liderów wzrostów cen znalazły się tym razem słodycze i desery – ze skokiem cen na poziomie 9,7 procent. Miesiąc wcześniej produkty te zajęły pierwszą lokatę w rankingu drożyzny. Słodycze są wciąż pod silną presją cenową, ale warto podkreślić, że poprzedni rok przynosił w tej kategorii rekordowe wzrosty ceny kakao.
Z kolei na piątej pozycji wzrostów cenowych znalazł się w bieżącym rankingu nabiał, za który średnio trzeba było zapłacić o 9,4 proc. więcej niż rok wcześniej. Ceny nabiału są z kolei pochodną cen mleka, a długotrwałe susze przełożyły się finalnie na ograniczenie podaży tego składnika nabiału oraz na wzrost kosztów produkcji.
Na dalszych pozycjach znalazły się ryby ze wzrostem rdr. na poziomie 6,8 proc., następnie mięso oraz pieczywo – ze wzrostami po 6,2 procent. W lutowym zestawieniu są dalej wędliny z podwyżką rdr. na poziomie 5,5 proc., karma dla zwierząt – 5,6 proc., używki – 5,3 proc., warzywa – 5,1 proc. i dodatki spożywcze (musztardy, ketchupy, majonezy itd.) – 4,8 procent.
W całym rankingu tylko dwie kategorie zaliczyły rok do roku spadek cen – chemia gospodarcza o 2,6 proc., towarzysząca żywności na sklepowych półkach, a także produkty sypkie – o 0,4 procent. Spadek cen w tej ostatniej kategorii osiągnięto m.in. dzięki dużemu wzrostowi produkcji cukru w kraju.
Chętnie poznamy Twoją opinię. Tutaj
Aktualne notowania cen. Tutaj