Z wytwarzaniem sera – jako symbolu ich produkcji rolnej – prawie każdemu kojarzy się Francja, Włochy, Szwajcaria czy Holandia – ale w żadnym wypadku …Polska. A jednak!
Nasz kraj należy do największych producentów, a także – co świadczy przecież o jakości! – do największych eksporterów sera na świecie. W 2022 roku jego produkcja osiągnęła u nas rekordowy poziom prawie miliona ton. Od momentu wstąpienia Polski do UE eksport serów wzrósł 8,5 krotnie. Eksport ten stanowi ilościowo 28 proc. wielkości krajowej produkcji. Obecnie Polska jest czwartym producentem serów w UE po Niemczech (2,3 mln ton), Francji (1,9 mln ton) i Włoszech (1,4 mln ton), a w rankingu światowym zajmuje piątą pozycję. Liderem globalnej produkcji są USA (ok. 6,2 mln ton).
Odbiorcami „żółtych” serów podpuszczkowych dojrzewających z Polski są w UE przede wszystkim Czechy, Niemcy, Włochy i Słowacja. Wśród krajów pozostałych to głównie Ukraina, Arabia Saudyjska i Wielka Brytania. Dużym uznaniem wśród polskich i zagranicznych konsumentów cieszą się sery świeże, serwatkowe i twarogowe. Są one cenione za różnorodność smaków i kojarzą się z naturalnością i zdrowiem.
W krajowej strukturze produkcji sera dominują sery twarogowe – 52 proc. udziału, sery podpuszczkowe dojrzewające (tzw. żółte sery), stanowiąc 39 proc. oraz sery topione – 8 proc. Stałemu wzrostowi produkcji towarzyszy tendencja do rozszerzania oferty asortymentu. Statystyczny Polak zjada około 13 kilogramów żółtego sera rocznie. Najchętniej wybierana jest gouda i mazdamer.
Blisko 80 proc. Polaków sięga po sery żółte przynajmniej kilka razy w tygodniu. Co najmniej raz dziennie wybiera je co trzeci konsument (34 proc.), z czego 13,5 proc. spożywa je nawet kilka razy w ciągu dnia. Tylko 2 proc. osób w ogóle nie je żółtych serów. Deklarujący spożycie serów żółtych, przy ich wyborze zwraca uwagę na smak (63,3 proc.), cenę (44 proc.), markę producenta (36 proc.), przyzwyczajenia (25 proc.) oraz promocje (24 proc.). Myśląc o jego cenie, warto pamiętać, że kilogram prawdziwego sera żółtego powstaje z minimum 10 litrów mleka!
Wśród serów białych niższą sprzedaż wolumenową odnotowują serki wiejskie, a coraz większą popularnością cieszy się mozzarella. Segmentem, który rozwija się najbardziej dynamicznie są paczkowane sery pleśniowe.
Polska słynie z produkcji serów regionalnych, które charakteryzują się unikalnymi cechami smakowymi i aromatycznymi, związanymi z konkretnym regionem. Jednym z najstarszych polskich serów jest bryndza pochodząca z 1527 r., natomiast wytwarzanie sera z Korycina sięga historią do potopu szwedzkiego. W rejestrach produktów regionalnych i tradycyjnych UE na 46 polskich produktów spożywczych – sześć z nich to polskie tradycyjne sery.
Na Praskiej Giełdzie Spożywczej dystrybucję serów i twarogów prowadzą hurtownie ogólnospożywcze, jak: Duo-Tes, Eurocash, Tomas i Żan/Żan II.
Chętnie poznamy Twoją opinię. Tutaj
Aktualne notowania cen. Tutaj