Ponad 75 proc. Polaków nie odczuwa realnego spadku inflacji. Jej spadek odczuwa zaledwie około 15 proc. ludności – wynika z badania UCE RESEARCH i SYNO Poland dla dziennika „Rzeczpospolita” na ponadtysięcznej próbie dorosłych Polaków.
W gronie osób nie odczuwających spadku inflacji największy odsetek stanowią seniorzy, a po nich osoby w wieku średnim. Z kolei wśród odczuwających spadek inflacji, najwięcej jest osób w wieku 35–44 lat.
Według danych GUS mamy z całą pewnością do czynienia ze spadkiem dynamiki wzrostu cen, ale to wcale nie musi oznaczać ich obniżenia. Ceny rosną w dalszym ciągu, tyle że wolniej, a jeśli spadają, to w odniesieniu do części produktów.
Należy też uwzględnić różnice między konsumentami z uwagi na ich „koszyki inflacyjne” wynikające z preferowanych kategorii produktów, które zaznaczyły się odmiennymi wzrostami cen. Przykładowo – w ostatnich miesiącach powyżej średniej wzrosły ceny tłuszczów, mięsa czy warzyw. W mniejszym stopniu wzrosty cen dotyczyły produktów suchych i wysoko przetworzonych. Odczucia konsumentów co do inflacji, ze względu na wkładane do koszyka produkty, mogą być w związku z tym zróżnicowane.
Wydatki na żywność ogółem przewyższają pod względem wzrostu średnią inflację, a jeszcze w większym stopniu przewyższają wzrost dochodów konsumentów – co powoduje, że wydatki na niezbędne do życia produkty spożywcze stanowią coraz wyższy procent wydatków ogółem.
Na Praskiej Giełdzie Spożywczej – mając na uwadze kształtowanie się cen w okresie wysokiej inflacji – warto wskazać na coraz bardziej widoczne pozytywne dla klientów tendencje. Od wiosny następuje ogólny spadek wysokości cen warzyw i owoców. Wydaje się, że nie jest on podyktowany jedynie sezonowością, ponieważ ceny niektórych sezonowych warzyw czy owoców w okresie swojego tegorocznego minimum były na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego – np. w przypadku truskawek czy szparagów.
Spośród produktów mięsnych największe spadki cen w ostatnich tygodniach, sięgające nawet 20–30 proc., odnotowuje się w przypadku mięsa drobiowego.
Wśród produktów nabiałowych należy odnotować spadek cen jaj, tłuszczów oraz sera żółtego.
Z produktów sypkich niższe są ceny m.in. mąki i cukru.
Chętnie poznamy Twoją opinię. Tutaj
Aktualne notowania cen. Tutaj