Wiele owoców najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, w którym panuje temperatura około 10 stopni Celsjusza. Jeżeli nie mamy piwnicy ani spiżarni, najlepszym miejscem będzie lodówka.
Ta zasada nie dotyczy wszystkich owoców. Niektóre nie powinny być przechowywane w lodówce, bo tam szybciej tracą smak, a nawet zaczynają się psuć. Dzieje się tak z powodu wydzielanego przez nie etylenu – gazowego hormonu stymulującego ich dojrzewanie. Im owoc bardziej dojrzały, tym więcej etylenu wydziela, przyspieszając przy okazji dojrzewanie innych w swoim sąsiedztwie.
W lodówce najlepiej przechowywać przede wszystkim owoce delikatne – jak maliny, truskawki, jeżyny, jagody.
Miejsce dla owoców w lodówce powinno być suche; najlepiej wyścielone papierowym ręcznikiem. Owoce nie powinny dotykać warzyw, bo warzywa zaczną gorzknieć.
Ananasy – nie wkładać do lodówki. Najlepiej spożyć w dniu ich zakupienia, gdyż szybko się psują.
Awokado – nie trzymać w lodówce. Jeżeli bardzo twarde, mogą dojrzewać w temperaturze pokojowej nawet przez tydzień. Aby przyspieszyć dojrzewanie, można położyć je obok bananów.
Banany – wolą temperaturę pokojową. Bardzo dojrzałe są dobrą bazą dla koktajli lub ciast. Aby spowolnić dojrzewanie należy owinąć folią spożywczą.
Brzoskwinie – poza lodówką szybko się psują. Trzymać oddzielone od innych owoców.
Cytryny – w lodówce wolniej tracą wilgoć i zachowują świeżość. Pozostawione poza lodówką zaczną twardnieć.
Jabłka i gruszki – wydzielają sporo etylenu, dlatego najlepiej trzymać je poza lodówką, w drewnianej skrzynce lub misie.
Kiwi – „lubi” przebywać w lodówce; nie traci w niej smaku ani aromatu.
Truskawki – w lodówce nie dłużej niż dwa dni, najlepiej w suchym pojemniku. Truskawki raz wyjęte z lodówki, a następnie włożone ponownie – będą się psuły jeszcze szybciej. Ta sama zasada dotyczy malin.
Inne owoce, które dojrzewając, wydzielają dużo etylenu, dlatego powinny być trzymane poza lodówką to arbuzy, morele, nektarynki, figi, mango, papaja, melony, śliwki.
Przechowywane osobno – tj. oddzielone od innych owoców powinny być jabłka, awokado, dojrzałe banany, melony, mango, nektarynki, gruszki, brzoskwinie, śliwki.