W celu minimalizacji rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2 wszyscy najemcy powierzchni handlowych i użytkownicy Giełdy zobowiązani są do przestrzegania następujących zasad postępowania:
- Zachować bezpieczną odległość min 1,5 metra od innych osób.
- Unikać skupisk ludzi i ograniczać kontakty z innymi osobami.
- Myć
często i starannie ręce mydłem z wodą lub ich dezynfekcję środkiem na
bazie alkoholu min. 60%, w szczególności:
– przed rozpoczęciem pracy;
– przed kontaktem z żywnością;
– po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
– po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
– po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
– po skorzystaniu z toalety;
– po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
– po jedzeniu, piciu lub paleniu;
– po kontakcie z pieniędzmi; - Zwrócić szczególną uwagę aby nie dotykać dłońmi okolic twarzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu.
- Przestrzegać higieny kaszlu i oddychania. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
- Nie obawiać się zwracać uwagi pracownikom i klientom, aby nie kasłali i nie kichali w kierunku innych osób ani na produkty spożywcze.
- Zapewnić,
aby pomieszczenia i powierzchnie handlowe były czyste i higieniczne:
– powierzchnie dotykowe takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze) także wózki, koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem;
– wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane, z użyciem wody z detergentem. - Upewnić się, że pracownicy, klienci i kontrahenci mają dostęp do miejsc, w których mogą myć ręce mydłem z wodą.
- Wywiesić stosowną informację jak skutecznie myć ręce.
- W miarę możliwości umieścić dozowniki z płynem odkażającym w widocznych miejscach i zapewnić regularne ich napełnianie.
W przypadku podejrzenia kontaktu z osobą zarażoną COVID-19, zaleca się bezzwłoczny kontakt z infolinią Narodowego Funduszu Zdrowia 800 190 590.
Informacja o funkcjonowaniu Budynku Biura Zarządu
Z powodu pandemii koronawirusa, mając na względzie troskę o bezpieczeństwo Państwa oraz pracowników biura informujemy, że od 16 marca 2020 r. aż do odwołania zostanie wprowadzone ograniczenie wizyt Interesantów w Budynku Biura Zarządu Praskiej Giełdy Spożywczej S.A.
Kasa w Budynku Biura Zarządu Praskiej Giełdy Spożywczej S.A. funkcjonuje bez zakłóceń, a Interesanci będą przyjmowani pojedynczo.
Wszelkie zapytania prosimy kierować pod numer 22 77 15 700, od poniedziałku do piątku, w godzinach od 8:00 do 16:30.
Korespondencję prosimy przekazywać do Punktu Przyjęć w pomieszczeniu Służby Porządkowej Praskiej Giełdy Spożywczej, lub kierować na adres e-mali: kontakt@pgsgrupa.pl, jak również prośby o wejście na teren Budynku Biura Zarządu Praskiej Giełdy Spożywczej S.A.
Przepraszamy za niedogodności i liczymy na Państwa zrozumienie. Zadbajmy wspólnie o zdrowie.
Informacja Zarządu Praskiej Giełdy Spożywczej S.A. dla najemców prowadzących działalność gastronomiczną
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020 r. w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu zagrożenia epidemicznego, w okresie od 14 marca br. do odwołania ustanawia się ograniczenie prowadzenia działalności gastronomicznej na terenie Rynku. Ogranicza się „przygotowywanie i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 56.10.A), z wyłączeniem realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu oraz działalności restauracyjnej lub barowej prowadzonej w środkach transportu, wykonywanej przez oddzielne jednostki”.