Nagroda Prezydenta RP oraz Statuetki w Konkursie Praskiej Giełdy Spożywczej POLSKI SMAK 2017
ozdobą Międzynarodowych Targów EKOGALA
Praska Giełda Spożywcza swój doroczny Konkurs Polski Smak, zwieńczony przyznaniem wybranym produktom żywnościowym statuetek Polski Smak, zorganizowała w tym roku podczas Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA – które miały miejsce w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego „Arena” w Jasionce koło Rzeszowa. Do puli nagród w Konkursie Polski Smak 2017 dołączyła tym razem nagroda ufundowana przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Pana Andrzeja Dudę.
Jedenasta edycja EKOGALI odbyła się 8 i 9 grudnia 2017 roku i zgromadziła 110 wystawców z kraju i zagranicy – w tym producentów z Chin, Ukrainy i Węgier.
Wystawcy produktów spożywczych z Podkarpacia wzięli podczas EKOGALI udział w rywalizacji o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej oraz w organizowanym przez Praską Giełdę Spożywczą Konkursie Polski Smak 2017. Do konkursu zgłoszono 29 produktów, które pochodziły od 13 producentów.
Nagrodę Prezydenta Andrzeja Dudy przyznano za produkt Kiełbasa Szynkowa z Pieprzem, która jest wytwarzana przez Masarnię Osip.
Trzy równorzędne statuetki Polski Smak 2017 zostały przyznane dla Kiełbasy Swojskiej Pilzneńskiej – produkowanej przez Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego Taurus, Szynki w Rozmarynie – wytwarzanej przez PPHU Anmar oraz dla Ekologicznego Masła Extra – z OSM w Jasielnicy Rosielnej.
Laureatów wyłoniło i nagrody przyznało jury w składzie: Grzegorz Russak – przewodniczący, Janusz Dąbrowski – dyrektor Praskiej Giełdy Spożywczej, Marcin Purgacz – ambasador marki Podkarpackie Smaki, Ewa Koch z Radia Rzeszów, Urszula Sobol z redakcji „Nowiny”, Magdalena Sobina – dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego, Agata Wilk z TVP Rzeszów oraz Zofia Kochan – dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego.
Nagrodę Prezydenta oraz ufundowane przez PGS statuetki, wspólnie z marszałkiem województwa podkarpackiego Władysławem Ortylem wręczył dyrektor Praskiej Giełdy Spożywczej Janusz Dąbrowski. Gratulując laureatom zdobytych nagród, Janusz Dąbrowski podziękował przedstawicielom województwa podkarpackiego – marszałkowi Władysławowi Ortylowi oraz wojewodzie Ewie Leniart – za wspieranie kulinarnego dziedzictwa regionu.
Licznie odwiedzający tegoroczne targi EKOGALA mieli możliwość zapoznać się z najnowszymi trendami w branży spożywczej, wymienić doświadczenia i nawiązać kontakty biznesowe; a także nabyć produkty, m.in. chleby, miody, masła, wędliny, soki, dżemy czy ciasta. Podczas targów odbyły się też konferencje, degustacje, pokazy gotowania i rękodzieła związane ze świętami Bożego Narodzenia, a także panele edukacyjne dla dzieci i młodzieży.
Podkarpacie jest wśród województw liderem na ogólnopolskiej ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Producenci z tego regionu kilkakrotnie gościli na organizowanych przez Praską Giełdę Spożywczą Dniach Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki.
Produkty zgłoszone do Konkursu Polski Smak 2017 i ich producenci:
OSM Jasienica Rosielna
– Ekologiczne Masło Extra
Taurus Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego
– Kiełbasa Swojska Pilzneńska
Ekochatka Gospodarstwo Ekoturystyczne
– Lemoniada Chłopska
– Herbata Zielona
– Sokomiód Pokrzywowy
Anmar PPHU
– Staropolski Chleb Sanacyjny
– Szynka w Rozmarynie
– Wędzonka z Kamieniaka
Ekologiczne Gospodarstwo Rolne
– Ser Podpuszczkowy
– Chleb Orkiszowy
– Makaron Orkiszowy
Eko Balon Gospodarstwo Pszczelarskie
– Ekologiczny Miód Spadziowy
– Ekologiczna Pierzga w Miodzie
Smak Górno Zakład Mięsny
– Studzienna z Górna
– Kiełbasa Wiejska Pieczona z Górna
– Kiełbasa Tradycyjna z Górna
Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa
– Kiełbasa Sucha Markowska
– Boczek Pieczony Markowski
– Szynka Wędzona Markowska
Pro Carpathia Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia
– Dżem Dereniowy
– Czekolada Mleczna 33,6% z Dereniem
– Czekolada Gorzka 70,4% z Dereniem
Orzech Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego
– Relish Salsa Ogórkowo-Paprykowa
– Powidła Śliwkowe
– Ogórki Konserwowe Chili
Bieszczadzka Spiżarnia
– Olei z Ostropestu Nierafinowany
– Olej Lniany Nierafinowany
Masarnia OSIP
Kiełbasa Szynkowa z Pieprzem
Ekologiczne PPHU BIO-EKO
– Chleb Żytni Razowy z Ziarnami