Polska ma najtańszą żywność spośród wszystkich krajów należących do Unii Europejskiej. Jeśli średni poziom cen żywności dla obszaru UE przyjąć za 100 – to wskaźnik dla Polski wynosi tylko 63. Z kolei najdroższa żywność jest w Danii, gdzie wskaźnik cen wynosi 145 oraz Szwecja – ze wskaźnikiem 124.
W czołówce państw drogich znajdują się także: Austria, Irlandia, Finlandia i Luksemburg. Najdroższą żywność w Europie ma jednak znajdująca się poza UE Szwajcaria – 173 oraz Norwegia – 159. Z krajów europejskich spoza Unii – taniej niż w Polsce jest tylko w Mołdawii, gdzie ten umowny wskaźnik cen wynosi 58.
W podziale na grupy produktowe Polska ma najtańsze mięso (54 proc. średniej unijnej) i nabiał (65 proc. średniej unijnej). Nieco drożej płacimy za pieczywo (więcej niż w Rumunii i Bułgarii).
W Polsce, mając na uwadze produkty typowe dla diety Europejczyka, najmniej płaci się za standardową pizzę, schab bez kości, całego kurczaka, stek z łososia, świeże mleko nieodtłuszczone, ser camembert, masło, jabłka i banany.
W większości pozostałych produktów, uwzględnionych w badaniu jako typowe dla diety Europejczyka, Polska znajduje się na drugim miejscu lub w ścisłej czołówce państw najtańszych. Nie dotyczy to jedynie takich produktów jak wino, oliwa, czarna herbata czy kawa.