fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Informacje branżowe

  • Home
  • Informacje branżowe
Czytaj więcej

Herbata jest drugim (po kawie) najpopularniejszym napojem na świecie wytworzonym przez człowieka. W 2020 roku jej światowe spożycie wyniosło około 6,3 mld kg, a w 2025 roku osiągnie 7,4 mld kg. Największymi producentami herbaty są kraje Azji Południowo-Wschodniej – Chiny, Indie i Sri Lanka.Do Polski herbata trafiła za panowania króla Jana Kazimierza, jednak jej picie […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Blisko 87 proc. Polaków sięga po kawę każdego dnia – wynika z badania agencji Kantar. Amatorzy kawy w Polsce wypijają jej średnio 2,4 filiżanki dziennie: najczęściej, bo 31 proc. pije dwie filiżanki, 30 proc. – jedną, a 22 proc. – trzy. Blisko 37 proc. badanych Polaków jest wiernych klasycznej czarnej kawie, ale większość (54 proc.) […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

  Lody to produkt sezonowy, którego sprzedaż rośnie najczęściej wraz ze wzrostem temperatury powietrza. To jednocześnie najszybciej rozwijająca się kategoria na rynku słodyczy – ze średnią roczną dynamiką wzrostu wartościowego na poziomie ponad 10 procent. Najwięcej lodów w Europie jest spożywanych przez Finów – 14,3 litra na głowę rocznie. Polak w ciągu roku zjada ich niespełna […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Przyprawy to naturalne produkty roślinne lub ich mieszanki używane do poprawienia smaku i aromatyzowania potraw. Stosowane są do tego różne części roślin, jak: owoce, nasiona, kwiaty, liście, ziela, kory, korzenie i kłącza. Przyprawy są produktami, z których korzysta głównie przemysł spożywczy, ale także wszyscy sporządzający potrawy w domu. Roczna wartość sprzedaży przypraw w Polsce jest […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Magazyny są integralnym elementem współczesnej logistyki, pełniąc ważną funkcję w zarządzaniu przepływem towarów i surowców. Ich rola wykracza jednak poza zwykłe przechowywanie produktów – stanowią strategiczne ogniwo, które pozwala na efektywne planowanie i realizację dostaw, minimalizację kosztów oraz zapewnienie płynności operacji. W dobie rosnących oczekiwań konsumentów i coraz bardziej skomplikowanych łańcuchów dostaw, odpowiednie zarządzanie przestrzenią […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Przed upowszechnieniem się uprawy ziemniaka – w jadłospisie naszych przodków dominującym składnikiem codziennych posiłków obok chleba były kasze, które dla większości stanowiły podstawę pożywienia. Nawet jednak w „epoce ziemniaka” nie zapomniano o cennych wartościach odżywczych kaszy, bo była ona zalecana chorym przez lekarzy jako dieta dla polepszenia stanu zdrowia. Spośród wszystkich rodzajów kasz Polacy obecnie […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Rozwijające się obecnie centra logistyczne w Polsce zyskują na znaczeniu. Poszerzający się krąg wykonywanych usług wskazuje na popyt i zakres transportu, który można rozdzielić na wiele współpracujących ze sobą obszarów. W każdym z nich potrzebni są utalentowani specjaliści, posiadający zupełnie odmienne zestawy umiejętności. Co to centra logistyczne? Centrum logistyczne to miejsce, gdzie przeprowadza się kompleksową […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Polska Agencja Inwestycji i Handlu jest agencją rządową. PAIH jest pierwszym punktem kontaktu dla eksporterów i inwestorów, działającym na kilkudziesięciu rynkach świata. Doradza bezpłatnie na rzecz rozwoju i promocji polskiej przedsiębiorczości. Misją PAIH jest zwiększenie napływu bezpośrednich inwestycji zagranicznych do kraju oraz zasięgu i dynamiki umiędzynarodowienia polskich przedsiębiorstw. Działa zarówno w Polsce, jak i poprzez Zagraniczne […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

Pszczelarstwo dostarcza produktów, z których największe znaczenie ma miód. Ważnym aspektem pszczelarstwa jest także zapylanie roślin uprawnych, które wpływa na ich plonowanie oraz wykształcenie i wielkość owoców. Część produkcji rolniczej byłaby bez udziału pszczół niemożliwa. Produkcja miodu w Polsce wynosi średniorocznie około 20 tys. ton. Najbardziej miododajnymi województwami są lubelskie, wielkopolskie oraz mazowieckie, natomiast najmniej […]

Czytaj więcej
Czytaj więcej

W 2022 roku statystyczny Polak zjadł około 160 sztuk jaj (według GUS) albo około 205 sztuk jaj (według Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz) – co stanowi ponad 30-procentowy spadek w stosunku do 2000 roku. Jest to jeden z najniższych poziomów konsumpcji w UE. Tak niskie spożycie jaj w naszym kraju utrzymuje się – mimo […]

Czytaj więcej

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i