fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Piknik rodzinny z grillowaniem

  • Home
  • Piknik rodzinny z grillowaniem
3 lip

Piknik rodzinny z grillowaniem

Na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w Ząbkach przy ul. Skrajnej 1A odbył się 3 lipca 2010 r. drugi konkurs gastronomiczny o Puchar Mazowsza w Grillowaniu pod patronatem marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika. Zawody zostały zorganizowane przez Praską Giełdę Spożywczą, spółkę Polskie Smaki i firmę Stalgast. 

Do rywalizacji przy gazowych grillach stanęło dziesięć ekip reprezentujących: Wyższą Szkołę Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki w Warszawie (dwie drużyny), Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie (dwie drużyny), Zespół Szkół Gastronomicznych nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Brańszczyku, urzędy miast w Legionowie i w Ząbkach, oraz działające na Praskiej Giełdzie Spożywczej hurtownie Reg-Drób i Alosa.

Zmagania mistrzów kuchni obserwowało blisko tysiąc mieszkańców Ząbek i okolicznych miejscowości, którzy jednocześnie wzięli udział w organizowanym u progu wakacji pikniku rodzinnym.

Poszczególne ekipy przygotowały na grillu po jednym daniu mięsnym, rybnym lub wegetariańskim. Jury, którego przewodniczącymi byli: Carlos González-Tejera (jury degustacyjne) oraz Adam Michalski (jury techniczne), oceniało wygląd i aranżację, dobór składników i smak dania konkursowego, jak również profesjonalizm drużyn przy przygotowaniu potraw. Carlos González-Tejera, pochodzący z Dominikany znany dziennikarz i zarazem ekspert kulinarny, czuwał nad całym przebiegiem tegorocznych zawodów.

Uczestnicy rywalizacji przyrządzili potrawy będące prawdziwymi dziełami sztuki kulinarnej. Ich aromaty i smaki potęgował sposób ich podania, przywołujący na myśl martwe natury najlepszych mistrzów pędzla. Potrawy mogło spróbować nie tylko jury degustacyjne, ale także wielu zwykłych uczestników pikniku, ponieważ porcji dań konkursowych przygotowano w tym roku bardzo wiele.

Spośród startujących ekip, największe uznanie i pierwszą nagrodę zdobył zespół reprezentujący miasto Ząbki, w składzie: Wojciech Wódka (kapitan), Magdalena Kopeć i Kinga Jakisz. Danie przygotowane przez zwycięską ekipę to pstrąg w boczkowym mundurku, faszerowany aromatycznym masłem ziołowo-czosnkowym, pod sosem ze świeżych kurek w towarzystwie kolorowych szaszłyków warzywnych. Puchar Marszałka Województwa Mazowieckiego wręczył drużynie wicemarszałek województwa Waldemar Roszkiewicz. Od spółki Polskie Smaki ekipa otrzymała bony pieniężne w wysokości 1500 zł.

Drugą nagrodę uzyskała ekipa Reg-Drobiu z Przemysławem Sinkiewiczem (kapitanem) oraz Marcinem Kilińskim, która przyrządziła grillowane słodko-ostre polędwiczki wieprzowe i miodową karkówkę z grilla. Drużyna w nagrodę otrzymała puchar Burmistrza Miasta Ząbki – z rąk samego burmistrza Roberta Perkowskiego. Spółka Polskie Smaki nagrodziła ekipę bonami na 1000 zł.

Trzecie miejsce przyznano zespołowi reprezentującemu Wyższą Szkołę Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki w Warszawie (studia magisterskie), w składzie: Marcin Kiełek (kapitan) i Rafał Rybak. Przygotowany przez nich grillowany tuńczyk w asyście szparagów oraz krewetek tygrysich podawany na warzywach grillowanych w sosie cytrynowym oraz redukcji balsamicznej, został nagrodzony pucharem Prezesa Praskiej Giełdy Spożywczej Zenona Daniłowskiego – który wręczył go osobiście. Ekipa otrzymała ponadto bony na 600 zł od Polskich Smaków.

Jury przyznało także specjalne wyróżnienia dla trzech ekip. Otrzymały je: drużyna hurtowni Alosa – w składzie Robert Zarzycki (kapitan) i Edward Pawlak – za grillowany pstrąg nadziewany czosnkiem; ekipa Koła Gospodyń Wiejskich w Brańszczyku – w składzie: Renata Kulesza (kapitan) oraz Lidia Kaflik i Grażyna Kosek – za kieszeń schabową nadziewaną boczniakami oraz drużyna Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 6 w Szczecinie – w składzie: Mateusz Piątek (kapitan) oraz Sławomir Stempień i Wojciech Tubacki – za filet z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku i fety z sałatką z grillowanych ziemniaków.

Warto przypomnieć, że pierwsze konkursowe grillowanie o Puchar Mazowsza odbyło się na Praskiej Giełdzie podczas ubiegłorocznych Dni Produktu Tradycyjnego „Polskie Smaki”.

II Puchar Mazowsza w Grillowaniu był główną atrakcją pikniku rodzinnego. W upalny letni dzień, na piknik, jego uczestnicy przybyli całymi rodzinami – mimo okresu urlopowego. Jednak nikt z przybyłych na imprezę nie żałował swego wyboru – każdy bowiem miał możliwość znalezienia czegoś dla siebie.

Z myślą o najmłodszych, przyjechał autobus zabaw – „Playbus”, w którym dzieci doświadczyły takich atrakcji, jak: malowanie twarzy, basen z piłeczkami i karaoke oraz baloniki zwierzaki. Dzieci korzystały również z możliwości hasania w ustawionych na powietrzu wielkich dmuchanych zabawkach w postaci zjeżdżalni oraz zamku „Żabki”.

Do dyspozycji każdego było ponadto kilka stoisk z zabawkami, obwarzankami i watą cukrową. Poza akcesoriami „odpustowymi”, można było nabyć cenione produkty żywnościowe, jak oscypek miód, smalec, kiełbasy i inne – wytwarzane metodami tradycyjnymi i z wyłącznie naturalnych składników.

Dużym zainteresowaniem wśród dzieci cieszył się konkurs robienia kolorowych kanapek z użyciem wielu produktów: wędlin serów, owoców, warzyw i przypraw. Wzięło w nim udział 31 dzieci w dwóch grupach wiekowych: do lat 7 oraz od lat 7 do 11. Dzieciom żywo i przejęciem kibicowali sami rodzice. Jury konkursu pod przewodnictwem burmistrza Roberta Perkowskiego orzekło, że najładniejsze kanapki przygotowały: Sylwia i Patrycja.

Przez cały czas trwania pikniku odbywały się występy estradowe. Znane przeboje, polskie i zagraniczne, śpiewały laureatki konkursów wokalnych, organizowanych przez miasto Ząbki oraz Praską Giełdę Spożywczą. Przed mikrofonem wystąpiły: Marlena i Martyna Chacińskie, Marta Romańczuk, Olga i Magdalena Sikora, Joanna Połomska, Ewa Jarząbek i Agnieszka Partyka.

W ich wykonaniu można było usłyszeć znane przeboje kilku pokoleń słuchaczy, reprezentujące różne style muzyczne. Były piosenki Ireny Santor, Ireny Jarockiej, Edyty Gepert, Maryli Rodowicz, Budki Suflera, Michała Bajora, Lady Pank i Edyty Górniak, a spośród wykonawców zagranicznych: Helen Shapiro, Abby, Christiny Aguilery, Madonny oraz Norah Jones.

Z kolei najnowsze style tańca nowoczesnego zaprezentowali uczniowie i absolwenci ząbkowskich gimnazjów. W stylu electrobuggie wystąpili: Paweł Zaremba (wicemistrz świata) i Damian Bujak (trzecie miejsce w Polsce). W stylu dancehall zaprezentowały się: Paulina Szczepaniak i Agnieszka Porzezińska.

Młodych artystów zapowiadał i prezentował redaktor Norbert Kuliński, który był spikerem wszystkich piknikowych atrakcji.

Każdy z uczestników pikniku mógł, skosztować potrawy z grilla. Do dyspozycji wszystkich były obszerne namioty oraz liczne stoły i ławy, rozstawione między drzewami, w chroniącym przed upałem ożywczym cieniu leśnego zagajnika. Wśród uczestników był m.in. wicestarosta wołomiński Ryszard Węsierski z rodziną.

W trakcie pikniku można było obejrzeć budynek stylowej restauracji „na skrajnej”, która przygotowuje się do otwarcia wkrótce swoich podwoi dla gości. Jej wizytówką będą potrawy polskiej kuchni regionalnej, przyrządzane tradycyjnie i przygotowywane z naturalnych składników.

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i