fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

IX Warszawskie Święto Chleba 2011

  • Home
  • IX Warszawskie Święto Chleba...
11 paź

IX Warszawskie Święto Chleba 2011

2 października na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie odbyło się IX Warszawskie Święto Chleba, którego współorganizatorem była Praska Giełda Spożywcza. Celem imprezy była popularyzacja tradycji wsi mazowieckiej, jej obrzędów związanych z chlebem oraz prezentacja tradycyjnych wyrobów kulinarnych i artystycznych. Głównym punktem Święta był korowód wieńców dożynkowych i specjalnie na tą okazje upieczonych chlebów, któremu towarzyszyły kapele i zespoły ludowe. 

Korowód przeszedł spod Kościoła Św. Anny pod Kolumnę Zygmunta, gdzie na estradzie dokonano uroczystego otwarcia Święta Chleba. Mistrzowie piekarnictwa wręczyli dożynkowe bochny gościom honorowym. Jeden z chlebów otrzymał dyrektor Praskiej Giełdy Spożywczej Janusz Dąbrowski. W uroczystościach uczestniczył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. Obecny był także Prezes Agencji Rynku Rolnego Władysław Łukasik.

„Chleb na polskim stole ma szczególne znaczenie, to w Polsce symbol. To symbol jedności. Jedności którą byłoby warto wprowadzić także do naszego życia politycznego. To także symbol ciężkiej pracy rolnika. Symbol zakończenia żniw. W tym roku były one u nas wyjątkowo trudne, najtrudniejsze od ponad 40 lat. Jednak dzięki ciężkiej pracy rolników tego chleba nie zabraknie w żadnym polskim domu” – powiedział minister.

Po zakończeniu części oficjalnej Minister Marek Sawicki w towarzystwie gospodarza imprezy, dyrektora Centralnej Biblioteki Rolniczej Ryszarda Miazka i dyrektora Praskiej Giełdy Spożywczej odwiedził stoiska z wyrobami kulinarnymi i artystycznymi.

Na przybyłych mieszkańców i turystów czekały liczne atrakcje. Do wspólnej zabawy zachęcały zespoły: „Szczawiniacy”, „Kocierzewiacy”, „Karniewach” „Krasne” oraz młodzieżowa orkiestra dęta ze Zwierzyńca. Gościem specjalnym był jeden z najlepszych polskich zespołów folkowych „Orkiestra Świętego Mikołaja”.

Gościem specjalnym tegorocznego Święta były XVIII Krajowe Dni Ziemniaka, których głównym organizatorem był IHiAR w Radzikowie. Na stoiskach zaprezentowano ponad 100 odmian ziemniaków dostępnych w naszym kraju. Wielbiciele tego warzywa mogli spróbować poszczególnych odmian na miejscu w postaci gotowanej prosto po wyjęciu z wody, bądź w pysznej, gęstej zalewajce. Gratką dla koneserów sztuki kulinarnej był pokaz promujący spożycie ziemniaka i jego przetworów prowadzony przez Roberta Makłowicza.

Tradycyjnie już wzdłuż Krakowskiego Przedmieścia odbywał się kiermasz wyrobów piekarskich i cukierniczych oraz żywności tradycyjnej. Wśród wystawców tradycyjnych specjałów znaleźli się producenci współpracujący na co dzień z Praską Giełdą Spożywczą, wystawcy Polskich Smaków: Bekon, Specjał znad Brdy i WIR z wędlinami, Jan Bińkowski z obwarzankami, Adam Piotrowski z miodami, Agnieszka Gremza z serami korycińskimi.

Na stoisku Praskiej Giełdy Spożywczej można było posmakować wyśmienitych pierogów i bigosu przygotowanych przez otwartą przed rokiem w pobliżu Giełdy w Ząbkach restaurację „na skrajnej”.

JD

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i