W uroczystym wręczeniu laurów Marszałka na najlepsze produkty żywnościowe uczestniczył Janusz Dąbrowski dyrektor promocji Praskiej Giełdy Spożywczej.
13 czerwca 2012 roku w Sali Urzędu Wojewódzkiego odbyło się uroczyste zakończenie V edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności na najlepszy produkt roku 2011. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności. Łącznie zgłoszono 79 produktów żywnościowych wytwarzanych niemal we wszystkich zakątkach województwa.
Wśród 16 tegorocznych laureatów znaleźli się uczestnicy organizowanych przez Praska Giełdę Spożywczą „Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki”: Spółdzielnia Mleczarska z Grodziska Mazowieckiego, Smaki i Aromaty Anny Langowskiej z Kobyłki i Pasieka Kurpik Teresy Niedźwiedzkiej z Olszewa-Borki.
Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjne żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogły brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejsza skalę np. koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły czy osoby fizyczne.
Konkurs został podzielony na dwie kategorie: mazowieckie produkty konwencjonalne oraz mazowieckie produkty tradycyjne i naturalne. W tej drugiej kategorii rywalizowały produkty, które nie zwierały środków chemicznych i konserwantów, wytwarzane według tradycyjnej receptury. Kapituła konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i metody wytwarzania. Nagrodzone produkty potwierdziły bogate dziedzictwo kulinarne Mazowsza.
Nagrody wręczał Marszałek Województwa Mazowieckiego Pan Adam Struzik. Uroczystość była okazja do odbycia rozmów przez dyrektora Janusza Dąbrowskiego z producentami. Kilku spośród laureatów zostało zaproszonych do uczestnictwa w VIII Wystawie Produktów Tradycyjnych, która odbędzie się 21 września 2012r. na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej.