Nadchodzącej wiośnie towarzyszy początek sezonu na tegoroczne, świeże warzywa – zwane potocznie nowalijkami. Na razie w sprzedaży są przede wszystkim warzywa spod osłon. Na początek sezonu większa ich ilość pochodzi z zagranicy. Z nastaniem wiosny coraz więcej warzyw dostarczanych jest jednak przez polskich producentów.
Nowalijki są już także w ofercie w hurtowniach warzywno-owocowych na Praskiej Giełdzie Spożywczej.
Spośród nowalijek krajowych, w sprzedaży jest ogórek w cenie 5,50 zł za kilogram, pomidor – od 11 do 17 zł, sałata – od 2,50 do 3,50 zł za sztukę i nać pietruszki po 1,50 zł. Wkrótce należy się spodziewać kolejnych gatunków młodych krajowych warzyw, a ich ceny będą stopniowo spadać.
Z nowalijek zagranicznych, rzodkiewki są po 1,7 zł za pęczek, papryka po 9–11 zł za kilogram, cukinia po 5-6 zł, brokuły po 3,50 zł za sztukę, kalafior 4–6 zł, a ziemniaki z Cypru po 2,50 zł za kilogram. Można też nabyć truskawki w cenie 9-15 zł za kilogram.
Chętniej sięgamy po warzywa krajowe niż po zagraniczne, ponieważ polscy producenci nie wspomagają ich wzrostu taką ilością środków chemicznych, co plantatorzy z zachodniej i południowej części Europy. Dzięki temu są one zdrowsze; zachowują też właściwy sobie smak i zapach.