Praska Giełda Spożywcza jest od lat promotorem żywności tradycyjnej i ekologicznej. W tym roku, podczas obchodów 23 rocznicy swojej działalności, statuetki i tytuł „Polski Smak 2014” wręczyła producentom, których produkty tradycyjne i ekologiczne są obecne w obrocie – za pośrednictwem operatorów – na jej rynku hurtowym.
Do konkursu hurtownie zgłosiły kilkanaście produktów tradycyjnych i ekologicznych. Jury konkursu wybrało i nagrodziło trzy produkty, biorąc pod uwagę ich właściwości, przyznane im oznaczenia i certyfikaty, a także ich popularność wśród odbiorców i konsumentów. Nagrodzone produkty to:
- Kiełbasa Lisiecka – wytwarzana przez Wyrób Wędlin Tradycyjnych Wolarek S.J. ze Wsi Szlacheckiej k. Liszek. Warto wspomnieć, że producent ten brał udział w organizowanej na Praskiej Giełdzie dorocznej wystawie Polskie Smaki;
- Ser Pleśniowy Lazur Błękitny – wytwarzany przez Spółdzielnię Mleczarską Lazur z Nowych Skalmierzyc. Przypomnijmy, że przed dwoma laty SM Lazur był uczestnikiem organizowanej na PGS: I Warszawskiej Giełdy Produktu Tradycyjnego;
- Miód Lipowy z ekologicznych pasiek – z Gospodarstwa Pasiecznego Sądecki Bartnik Anny i Janusza Kasztelewiczów ze Stróżów k. Grzybowa. Producent ten także brał udział w organizowanej na Praskiej Giełdzie dorocznej wystawie Polskie Smaki.
* * *
Hurtowniom, które zgłosiły i zarazem handlują produktami nagrodzonymi statuetkami, przyznano wyróżnienia w postaci dyplomów oraz tytuł „Promotor Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych 2014”.
Są to hurtownie:
- Bruno Tassi Sp. z o.o. – który zgłosił nagrodzoną „Polskim Smakiem 2014” Kiełbasę Lisiecką;
- Bać-Pol S.A. – który zgłosił nagrodzony „Polskim Smakiem 2014” Ser Pleśniowy Lazur Błękitny;
- F.H. Marpol – który zgłosił nagrodzony „Polskim Smakiem 2014” ekologiczny Miód Lipowy.