Święta Wielkanocne za pasem. Wszystko wskazuje na to, że przygotowanie świątecznych potraw będzie mniej kosztowne niż przed rokiem. – W tym roku przed świętami Wielkanocnymi na Praskiej Giełdzie Spożywczej tańsze, niż w ubiegłych latach, są takie produkty jak: jest mięso wieprzowe, wołowe, drób a także jaja, część owoców i warzyw oraz cukier i mąka – mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Janusz Dąbrowski, dyrektor promocji Praskiej Giełdy Spożywczej.
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Są to ruchome święta, które odbywają się każdego roku w innym terminie. Tym razem wypadają na początku kwietnia. Sprawdziliśmy jak na Praskiej Giełdzie Spożywczej kształtują się ceny podstawowych produktów spożywczych, które każdy z nas kupuje przed świętami.
Ceny cukru na PGS są najniższe od 5 lat. Obecnie średnia cena tego produktu wynosi 1,78 zł/kg, rok temu było to 2,15 zł/kg a w 2013 r. 3,40 zł/kg. Z kolei mąka Szymanowska kosztuje obecnie średnio 1,86 zł/kg, podczas gdy rok temu trzeba było za nią zapłacić średnio 2,15 zł/kg a w 2013 r. 2,18 zł/kg. Olej kujawski na PGS przed Wielkanocą kosztuje średnio 4,94 zł, rok temu kosztował 5,53 zł a w 2013 r. 6,37 zł.
Ceny nabiału na PGS są niższe niż przed rokiem. Średnia cena sera białego tłustego wynosi ok. 11,62 zł/kg, rok wcześniej wynosiła 12,04 zł/kg a w 2013 r. 11,68 zł.
Za 200 g masła extra średnio trzeba zapłacić 2,99 zł, podczas gdy jeszcze rok temu jego średnia cena wynosiła 3,56 zła dwa lata temu ok. 3,42 zł.
Z kolei jajka kosztują obecnie średnio 0,33 zł, rok temu trzeba było za nie zapłacić średnio 0,37 zł a w 2013 r. ok. 0,40 zł. Kurczak cały (1 kg) przed Wielkanocą kosztuje na PGS średnio 6,15 zł, rok temu kosztował ok. 6,70 zł a dwa lata temu średnio 7zł. Za schab bez kości trzeba obecnie zapłacić średnio 15,74 zł wobec 18,76 zł rok temu i 17,31 zł w 2013 r.
– W ciągu dwóch ostatnich lat spadła również cena jabłek na Praskiej Giełdzie Spożywczej, gdzie za 1 kg tych owoców trzeba średnio zapłacić 1,20 zł, podczas gdy jeszcze dwa lata temu kosztowały średnio 1,80 zł a rok temu 2 zł – mówi Janusz Dąbrowski.
Jeśli chodzi o ceny warzyw to obecnie kapusta kiszona kosztuje na PGS średnio 1,80 zł/kg, podczas gdy rok i dwa lata temu 1 kg kosztował średnio 2,50 zł.
Również średnia cena ziemniaków na PGS jest najniższa od dwóch lat. Obecnie za 1 kg ziemniaków trzeba zapłacić średnio 0,40 zł, rok temu cena tych warzyw wynosiła średnio 1,20 zł a w 2013 r. ok. 0,60 zł. Za 1 kg cebuli trzeba dziś średnio zapłacić 0,70 zł podczas gdy rok temu średnia cena cebuli wynosiła 1,50 zł/kg. Buraki przed świętami kosztują na PGS ok. 0,70 zł/kg, rok temu 1 kg kosztował 1,20 zł.
Fani nowalijek również nie powinni narzekać na ceny, bo ich średnie ceny przed Wielkanocą 2015, są niejednokrotnie niższe niż przed rokiem, mimo, że tegoroczne święta wypadają ponad dwa tygodnie wcześniej niż przed rokiem. Kilogram pomidorów kosztuje średnio 5,5 zł/kg, rok wcześniej trzeba było za nie zapłacić średnio 7,50 zł, w 2013 r. 8 zł a w 2012 r. kilogram pomidorów kosztował średnio 8 zł. Szczypiorek kosztuje średnio 1 zł, podczas gdy rok i dwa lata temu trzeba było za niego zapłacić średnio 1,20 zł.
– Owoce z importu powinny tanieć w najbliższym czasie ze względu na to, że spada kurs Euro – twierdzi Janusz Dąbrowski.
A jak jest obecnie? Za banany trzeba średnio zapłacić 5,50 zł/kg, w poprzednich latach owoce te kosztowały średnio 4,5-5 zł/kg. Pomarańcze kosztują średnio 4 zł, w poprzednich latach ich średnia cena wahała się między 3,5 – 4,5 zł/kg. Cytryny przed Wielkanocą kosztują na PGS średnio 4,5 zł/kg, w poprzednich latach ceny sięgały średnio 5-5,50 zł/kg.
Owoce i warzywa dostępne na Praskiej Giełdzie Spożywczej pochodzą w większości od lokalnych producentów z okolic takich miejsc jak m.in.: Góra Kalwaria, Zakroczym, okolice Mińska Mazowieckiego oraz Janowa k. Otwocka.