fbpx
  • Languages:
Jak dojechać?

Przygotowanie wigilijnych potraw będzie droższe niż przed rokiem

  • Home
  • Przygotowanie wigilijnych potraw będzie...
22 gru

Przygotowanie wigilijnych potraw będzie droższe niż przed rokiem

Tuż przed świętami Bożego Narodzenia sprawdziliśmy jak kształtują się ceny produktów, które są najczęściej używane do przygotowania popularnych świątecznych potraw. 

Tuż przed świętami Bożego Narodzenia sprawdziliśmy jak kształtują się ceny produktów, które są najczęściej używane do przygotowania popularnych świątecznych potraw.

Średnia cena grzybów suszonych pakowanych w paczce 0,02 kg kosztuje na Praskiej Giełdzie Spożywczej średnio 5,50 zł, podczas gdy rok temu trzeba było za nie zapłacić ok. 3,50 zł.

Z kolei za owoce suszone w paczce 250 gr trzeba obecnie zapłacić średnio 3 zł wobec 2,20 zł w 2014 r.

– Droższe są również orzechy włoskie. Obecnie ich średnia cena wynosi 8-20 zł/kg – w zależności od ich wielkości, podczas gdy w ubiegłym roku ich cena wahała się od 6-15 zł/kg – dodaje Janusz Dąbrowski z Praskiej Giełdy Spożywczej.

Kapusta kiszona podrożała z 2 zł do średniej ceny 2,5 zł/kg. Droższe są również ziemniaki, za które obecnie trzeba zapłacić średnio 1 zł/kg, podczas gdy rok temu za te warzywa trzeba było zapłacić 0,36 zł a dwa lata temu 1,30 zł/kg. Średnia cena buraków w ciągu roku wzrosła z 0,80 zł/kg w 2014 r. do 1,20 zł/kg w 2015 r.

Droższy niż przed rokiem na Praskiej Giełdzie Spożywczej jest również cukier i mąką Szymanowska.

Owoce i warzywa dostępne na Praskiej Giełdzie Spożywczej pochodzą w większości od lokalnych producentów z okolic takich miejsc jak m.in.: Góra Kalwaria, Zakroczym, okolice Mińska Mazowieckiego oraz Janowa k. Otwocka.

Źródło: www.portalspozywczy.pl

Polityka prywatności

Copyright © Praska Giełda Spożywcza 2016. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kropka Pod i